torsdag 16 september 2010

En dyster dag för demokratin i Sverige

Idag har Sverigedemokraterna fått två valmöten inställda, i Norrköping samt Karlstad. I Karlstad hade ca 300 personer samlats och merparten av dem var SD-motståndare och en del av dem var från autonoma grupperingar. Polisens insatschef konstaterade att de inte kunde garantera säkerheten, trots att det var ett 50-tal poliser på plats. Sverigedemokraterna funderar på att JO-anmäla polisen för att inte ha hanterat situationen.

Jimmie Åkesson kallar onsdagen för ”en dyster dag för demokratin” i Sverige.

– Att ett parti som inte bara är på väg in i riksdagen, utan också kan få en avgörande roll för regeringsbildningen, inte kan genomföra valmöten på grund av en hotbild är inte värdigt en demokrati, säger Åkesson.

Expos Daniel Poohl har kommenterat våldet i Expressen som Sverigedemokraterna och dess företrädare utsätts för i årets valrörelse.

- Det förekommer omfattande och systematiskt våld mot SD-representanter. Militanta vänsterextremister använder våld mot SD som ett politiskt vapen, medan SD själva inte är kända för att attackera sina motståndare, kommenterar Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo.
- SD upprör väldigt många och drabbas av grövre våld än andra partier. Politiskt våld är oacceptabelt, det hotar inte bara SD utan hela det demokratiska samhället, säger han.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter