fredag 4 mars 2011

Hur högt blir priset för snällismen?

MASSINVANDRINGEN I kölvattnet efter regeringens och Miljöpartiets beslut om att lägga in en högre växel på Sveriges redan extrema invandringspolitik ställer ledarsidan i SvD i dag frågan hur högt priset blir för ”snällismen” där personer som lever lagenligt riskerar utvisning medan personer som bryter mot lagen premieras med såväl vård som undervisning.

Människor som inte har rätt att vistas i Sverige ska ges rätt till skola och vård. Det är en avgörande del i den uppgörelse i migrationspolitiken som regeringen igår presenterade tillsammans med Miljöpartiet.

Vissa förslag, ytterligare en migrationsdomstol exempelvis, verkar bra. Men det vore ett misstag att ge personer som undanhåller sig utvisning, eller på andra sätt vistas i landet utan tillstånd, ytterligare tillgång till vård och undervisning. Det är förknippat med en rad olika problem.

För det första skickar det vanskliga signaler till människor som söker sig till Sverige. Kommer man över huvud taget känna sig motiverad att ansöka om asyl och uppehållstillstånd om uppgörelsen blir verklighet?

Ett exempel. Från Serbien kommer redan nu ett mycket stort antal människor som inte bedöms ha skyddsbehov utan istället är här för att söka arbete.

[...]

Personer som gör allting rättsstaten säger åt dem att göra och tragglar sig genom asylprocessen löper risk för utvisning medan människor som bryter mot lagen underst öds med vård och undervisning. Det är, med förlov sagt, en sorts diskriminering mot dem som handlar rätt.

För det andra innebär denna utvidgade tillgång till välfärdssystemet att begrepp som asyl och medborgarskap urholkas och förlorar i tyngd.

[...]

Till sist sade statsministern på presskonferensen igår att alliansregeringen och Miljöpartiet "stängt dörren" för främlingsfientliga krafter.

Och sakpolitiskt är det ju så. Migrationspolitiken tar den riktning som Sverigedemokraterna inte vill. Men i den allmänna debatten har regeringen serverat sina motståndare ett argument som blir besvärligt att bemöta.

SvD



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt