fredag 16 oktober 2009

Dansk Folkeparti vill varna för pedofiler



Man ska informera folk i lokalområdet, säger Dansk Folkepartis talesman i rättsfrågor, Peter Skaarup, som tänker lägga fram förslaget i Folketinget.

Folk skulle genom löpsedeln bli klara över att de måste vara lite försiktigare än tidigare med barn på till exempel lekplatser anser Peter Skaarup. Det skulle vara trygghetsskapande.

Venstres politiske talesman Peter Christensen håller inte med:

Om man bara får veta att en pedofil bor i närområdet kan man inte använda till mycket mer än att bli riktigt rädd, säger han.

Börnerådets ordförande Charlotte Guldberg kallar förslaget för en osmaklig skrämselkampanj medan juridikprofessorn Vagn Greve påminner om att liknande regler utomlands har fört till lynchningar och annan kriminalitet.

Peter Skaarup säger till nyhetsbyrån Ritzau att pedofiler skall kunna dömas till så kallad medicinsk kastration. De skall också kunna förbjudas att slå sig ner tätt på skolor, daghem och simhallar där barn ofta rör sig.

Socialdemokraterna är skakade av Dansk Folkepartis förslag.

Det skapar bara rädsla hos befolkningen. Man får hoppas att Dansk Folkeparti inte lägger fram förslaget som ett krav i samband med budgetförhandlingar, som de just gjort med förslaget om sänkning av straffmyndighetsåldern, säger Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Karen Häkkerup.

http://sydsvenskan.se/danmark/article...


Sändes: 2009-10-15