fredag 16 oktober 2009

Sverigedemokraterna kräver hårdare tag mot kriminella



Sverigedemokraterna ska gå till val på hårdare tag mot brottslingar.
Partiledaren Jimmie Åkesson vill hänga ut sexförbrytare i ett offentligt register och låsa in grova återfallsförbrytare på livstid.

Sverigedemokraterna siktar på att komma in i riksdagen efter valet 2010 och har det senaste året legat runt fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna.

Vid sidan av invandringskritiken ser nu partiledningen en möjlighet att locka till sig främst missnöjda borgerliga väljare med en hårdare kriminalpolitik. När partiets kongress, Landsdagarna, inleddes i skånska Ljungbyhed på fredagen krävde Åkesson i sitt tal ett slut på daltandet med grova brottslingar.

Han vill att partiet går till val på att sexförbrytare, efter amerikansk modell, ska tvingas rapportera var de bor och befinner sig till ett offentligt register efter att de avtjänat sitt straff.

Våra barns säkerhet måste gå före pedofilers integritet, sade Åkesson.

Hoppas på vågmästarroll

Han vill också att grova våldsbrottslingar som återfaller ska låsas in på livstid. Båda kraven ska in i partiets valmanifest.

Drömmen är en vågmästarroll i riksdagen och då måste Sverigedemokraterna kunna ta ansvar för landet, betonade Åkesson inför de omkring 150 ombuden. Invandringskritiken är partiets kärna och kommer att vara så även i nästa valrörelse. Men partiledningen arbetar för att framstå som trovärdigt och seriöst och en breddning av politiken är därför nödvändig, enligt Åkesson.

Vägen är fortfarande mycket lång innan partiet har en heltäckande rikspolitik. Ännu saknas till exempel en konkret ekonomisk politik. Tolv arbetsgrupper har tillsatts för att ta fram politik på olika områden, vilket ska resultera i ett valmanifest.

Satsar stort på valet

Om Sverigedemokraterna skulle hamna i en vågmästarroll i riksdagen så kan de samarbeta med båda blocken, så länge de får genomslag för sina frågor, betonar Åkesson. Den rödgröna alliansen med Mona Sahlin i spetsen har dock stängt dörren. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill överhuvudtaget inte diskutera frågan, eftersom en sådan debatt bara skulle gynna det invandringskritiska partiet.

Vi räds inte ett eventuellt nyval, säger Åkesson.

SD räknar med att satsa 19 miljoner kronor i nästa valrörelse. Enligt Svenska Dagbladet så är det mer än vad Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har i sina valbudgetar. De mesta av pengarna kommer från partistöd, men upp till fem miljoner beräknas komma från privata givare.

http://hd.se/skane/2009/10/16/sd-vill...

Sändes: 2009-10-16