fredag 18 februari 2011

2,2 miljoner för villa till ensamkommande

HÖGANÄS Efter många turer fram och tillbaka kring mottagandet av så kallade ensamkommande flyktingbarn i Höganäs beslöt kommunfullmäktige 2010 att ingå ett avtal med Migrationsverket om att ta emot fem ungdomar. Tanken var först att de skulle placeras i fosterhem, i stället köpte man en 180 kvadratmeter stor villa för drygt två miljoner åt dem.

Kommunens fastighetschef Jarmo Nieminen fick för en tid sedan i uppdrag att hitta och köpa en passande villa för max tre miljoner kronor åt de fem ensamkommande kommunen åtagit sig att ta emot. Man hittade en i Östra Lerberget som skattebetalarna hostade upp 2,2 miljoner kronor för.

– Den stämmer väl överens med de krav som socialförvaltningen hade med bland annat sex sovrum och tre toaletter. Placeringen är också bra, nära kommunikationer, skolor och fritidsaktiviteter, säger Jarmo Nieminen.

Han förklarar vidare att så stora villor som uppfyller alla krav och behov inte finns på så många andra ställen än just Östra Lerberget och Steglinge, således är det där man har sökt en villa. Det är en bra fastighet till ett bra pris som dock behöver en viss uppfräschning och anpassning, säger han.

Det dröjer dock ett tag innan ungdomarna är på plats då tillträdet inte är förrän den 1 juni.

Anita Söderlind (M), socialnämndens ordförande, är glad för att de kommit så här pass långt i processen.

– Det är absolut ett steg i rätt riktning. Nu får vi sätta oss ner med Migrationsverket och skriva avtalet, säger hon.

Boendet och hela mottagandet betalas till 100 procent av staten, det vill säga dig. Rekryteringen av personal har ännu inte påbörjats till boendet, som kommer att vara bemannat dygnet runt.

HD

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt