lördag 21 augusti 2010

EXPO-journalist tar SD i försvar

EXPO I slutet på juli kunde Politiskt Inkorrekt rapportera om den sverigedemokratiska politikern Staffan Gisings avhopp från partiet, en nyhet som skapade krigstidsrubriker i gammelmedia. Gising formulerade ett antal märkliga anledningar till sitt avhopp, och det var många som höjde på ögonbrynen när han på sin blogg bland annat påstod att SD fastnat i islamkritik och menade att det väl underbyggda faktumet att ideologin/religionen sprider sig över världen inte på något sätt utgör något hot.

Mer allvarligt var att han jämförde Sverigedemokraternas rättfärdiga islamkritik med den retorik som nazisterna drev mot judarna före och under andra världskriget. Det var inget annat än infama beskyllningar och varje människa med ett hyfsat mått historiska kunskaper vet själv hur absurt ett sådant påstående är.

En som något förvånande tar Sverigedemokraterna i försvar och avfärdar Gisings påståenden som rent dravel är EXPO-journalisten Jonathan Leman. I en artikel publicerad i Journalistförbundets tidning 12 augusti skriver Leman rakt ut att de flesta mediers rapportering om avhoppet har präglats av okunnighet om Sverigedemokraterna och ett okritiskt förhållningssätt till den avhoppade sverigedemokratens antisemitiska uttryck och förhållningssätt till islamofobi.

Leman pekar också på de för Gising besvärande uppgifterna om hans eget deltagande i "demoniseringen" av muslimer samt hans väl dokumenterade antisemitism.

Tar man del av det Gising skrivit i Mariestads-Tidningen blir det dessutom uppenbart att hans motstånd mot islamofobi är en sentida konstruktion. Gising har själv medverkat i demoniseringen av muslimer. Så sent som i maj beskrev han i en insändare moskéer som "en symbol för kvinnoförtryck och en kvinnosyn som inte är förenlig med svenska normer". I samma insändare förklarades "terroristhandlingar, dödshot med mera" vara det islam står för. Staffan Gising har alltså nyligen givit uttryck för just det han nu anger som skäl för att han lämnar partiet.

I en facebooktråd tidigare i juni skrev Gising att "Judarna har i alla tider skapa konflikter mm". Som exempel på detta tog han upp den judiska befolkningen i Polen före andra världskriget. Att den amerikanska journalisten Helen Thomas nyligen fick stark kritik för att hon sagt att judarna i Israel borde ge sig av och "återvända" till Polen, Tyskland osv., och efter det lämnade sin plats i Vita husets pressrum, berodde enligt Gising på att "judarna äger stora delar av USA". I en annan tråd beskrev Gising det som "märkligt att Leif Silbersky som är av judisk härkomst, inte tvekar att försvara en Muslim som har orsakat en svensk kvinnas död". Gising har också i sin nystartade blogg beskyllt judar för finanskrisen.

Som avslutning ger Leman också sina kollegor i gammelmedia en liten spark på knäskålarna.

Den okritiska rapporteringen kring den avhoppade sverigedemokraten i TV, tidningar och omfamnandet i bloggosfären visar på en okunnighet om både Sverigedemokraterna och antisemitism.

Journalisten

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt