lördag 21 augusti 2010

Wikileaks-grundaren misstänkt för våldtäkt på svensk mark

SEXBROTT Den australienske journalisten Julian Assange, mannen bakom Wikileaks, eftersöks av svensk polis och är nu anhållen i sin frånvaro misstänkt på sannolika skäl för en våldtäkt samt ett sexuellt ofredande, som ska ha skett i Stockholm respektive i Enköping. I mail till Aftonbladet förnekar han brott.

Den kontroversiella Wikileaks-grundaren och vänstersympatisören Julian Assange har den senaste tiden varit i Sverige för att föreläsa, bland annat i LO-borgen i Stockholm på temat "Krigets första offer är sanningen". Bakom det arrangemanget stod Broderskapsrörelsen, samlingen med kristna socialdemokrater, vilka i sin tur är intima vänner med islamiseringen i Sverige. Han har även skrivit på ett avtal med Piratpartiet där de ska ta hand om servrarna och driften av Wikileaks. Orsaken är att Sveriges yttrandefrihetslagstiftning innehåller det starkaste skyddet i världen för skydd av källor. Enligt uppgift ska han ha lämnat Sverige under onsdagen.

Under torsdagen klev två kvinnor in hos Citypolisen i Stockholm för att rådgöra med polisen om sina möten med Julian Assange. De ville inte anmäla honom då de är livrädda för honom. Polisen tror att i det här fallet är det gärningsmannens maktposition som kvinnorna är rädda för, enligt en polisiär källa. Ena kvinnan ska Aassange ha träffat mellan förra veckans lördag och söndag i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Den andra kvinnan ska han ha mött i Enköping i tisdags morse.

Under torsdagskvällen anhölls Julian Assange i sin frånvaro.

Rick Falkvinge, mannen bakom Piratpartiet, skickade ut ett funktionärsbrev inom partiet under tidig morgon:

Godmorgon kollegor,

vissa mornar börjar speciellare än andra. Som ni alla vet kom vi överens i förra veckan om att hjälpa WikiLeaks, vilket fick mycket medieutrymme. Nu på morgonen går Expressen ut med nyheten om att WikiLeaks talesperson Julian Assange är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt. TT ringde mig också 0545 och bekräftade att storyn stämmer. Det är alltså inte bara Expressen.

Jag ber alla att vara extremt försiktiga i den här frågan och hålla två väldigt viktiga saker i huvudet:

- Vi kan och bör inte föregripa en rättegång. Vi ska inte ens antyda om han är skyldig eller oskyldig, vare sig internt eller externt. Om någon frågar, så svarar vi att det är ett allvarligt brott som han anklagas för, men att vi inte har grund för att spekulera i skuldfrågan och föregripa rättsprocessen.

- Det är inte Assange som vi hjälper. Vi känner inte människan. Organisationen Piratpartiet hjälper organisationen WikiLeaks, och det på goda ideologiska grunder. Om organisationen WikiLeaks har problem med en av sina medarbetare, så är det de som måste lösa det, och inte vi. Den främsta kontakten mellan WL och PP har varit mellan deras och våra tekniker, och inte med Assange.

Mer information allteftersom den blir tillgänglig.

Rick

Oväntat att Falkvinge rycker på axlarna åt detta. Men vad kan man förvänta sig av en man som gick ut med att barnporrinnehav skulle legaliseras.

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, har bekymmer:

Aftonbladet inledde i veckan ett samarbete med Wikileaks genom att kontraktera Julian Assange som kolumnist. Det är naturligtvis en känslomässig komplikation, men har inte vägts in i mitt beslut att publicera uppgifterna Mot bakgrund av de mycket allvarliga anklagelserna kommer jag tills vidare att avvakta allt vidare samarbete. Vi skulle imorgon publicerat den första kolumnen av Assange. Vi skulle ha fått texten i dag. Vi kommer nu inte att publicera någon kolumn imorgon.

Aftonbladet

Wikileaks publicerade över 90 000 hemliga dokument från den amerikanska krigsmakten om kriget i Afghanistan. Det var ett samarbete mellan Wikileaks, New York Times, The Guardian och Der Spiegel. Information om kriget som tidigare inte varit känt offentliggjordes. Enligt Assange finns det ytterligare tusentals opublicerade dokument, som han funderar på att lägga upp, något Pentagon motsatt sig och  även vädjat om att låta bli. Kritiken mot honom är annars hård i USA, inte minst från Vita huset då publiceringen kanske kan leda till att informatörer, källor och alliansens soldater riskerar sina liv nere i öknen. Numera är Assange hatad i USA och har en hotbild mot sig, speciellt från amerikanska elitsoldater och deras närstående.

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt