tisdag 31 augusti 2010

Finland på väg att kräva biometriska pass av somalier

Finland kan komma att börja kräva biometriska pass med innehavarens bild och fingeravtryck, skriver Helsingin Sanomat efter en intervju med migrationsminister Astrid Thors (Sfp). I Sverige är liknande krav redan i bruk enligt artikeln i HBL

Ansökningarna om familjeåterförening från den somaliska populationen har rakat i höjden och finska myndigheter misstänker fusk i samband med dem. Enligt tidningen misstänker Inrikesministeriet att en del av somaliernas ansökningar är ogrundade och falska. Finland ändrade sin lagstiftning i utlänningslagen i början av augusti i år. Ansökningarna om återförening ökade i början av året eftersom många ville att deras ärende skulle tas till behandling innan förändringarna i utlänningslagen trädde i kraft.

-Skärpningen gör att den som ansöker om familjeåterförening inte nämner alla sina släktingar i hemlandet på sätt och vis ”för säkerhets skull”, säger Thors.

De misstankar som väckts på Inrikesministeriet handlar bland annat om den skeva könsfördelningen bland de fosterbarn som familjerna vill ha till Finland.

Hela 70 procent av fosterbarnen var i 13-17-års ålder och var flickor. Enligt finsk media har man på Migrationsverket fått höra farhågor om att somaliska flickor tagits till Finland för att arbeta som pigor eller giftas bort.

-Om det finns misstankar av det här slaget är minoritetsombudsmannen rätt instans att undersöka saken, säger Thors.

Enligt ansökningarna har nästan alla familjer numera fosterbarn, då det för några år sedan var ovanligt.

Thors anser att arbetsbördan på Migrationsverket är ett större problem än det eventuella fusket i ansökningarna. Det finska Migrationsverket har översvämmats av ansökningar och familjer kan i dag tvingas vänta i över två år på återföreningsbeslutet som enligt lagen ska ges inom nio månader.

-Vi måste hitta metoder som fungerar bättre. Vi kan till exempel ta reda på vad myndigheter i andra länder gör i motsvarande situationer.

Thors tror att mängden ansökningar kommer att minska mot slutet av året.

Skärmdump från Merit Wagers blogg



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter