torsdag 3 februari 2011

Asylsökande fick avslag erkände mord

MÄRKLIGT Ett något märkligt beteende kunde en handläggare på Migrationsverket i Gävle konstatera hos en av sina asylsökande klienter. Mannen, härstammande från ett land i Mellanöstern, har fått ett avslag på sin ansökan och har i sedvanlig ordning överklagat detta beslut till Migrationsdomstolen.

Under asylutredningen överraskade mannen sin handläggare genom att helt oberörd erkänna att han flera år tidigare gjort sig skyldig till ett mord i ett icke närmare beskrivet land i Mellanöstern. Handläggaren beslöt då att lämna in en polisanmälan mot mannen.

Åklagaren Micael Dahlberg vill inte berätta några detaljer om mannens mordbekännelse. Han har nu fått en offentlig försvarare och ska förhöras av polisen.

Sedan får vi se vilka utredningsåtgärder som är möjliga, säger Dahlberg.

Anmälningar av den här typen från Migrationsverket uppges förekomma relativt ofta, men är ovanligt i Gävle. Vad motivet för erkännanden vid asylprövning är anses vara oklart, och vad som händer med dessa asylsökande personer som erkänner tidigare allvarligt brottslighet är också okänt. Information om deras brottslighet har någon inverkan på beslutet om godkänd eller icke godkänd asylansökan saknas.

Arbetarbladet

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt