onsdag 23 februari 2011

Nya regler kräver många boenden för ensamkommande

Ensamkommande barn; vuxna män frotterar sig med naiv batikpersonal

ENSAMKOMMANDE Migrationsverket vänder på hela mottagningen och inför ett nytt anvisningssystem den 1 mars, vilket innebär de ensamkommade som redan finns på transitboenden i ankomstkommunerna får permanent uppehållstillstånd medan de som kommer efter den 1 mars ska anvisas ut till de 170 kommuner som har mer permanent boende trots att de inte fått PUT.

Malmö är en av nio ankomstkommuner och för staden är det nya systemet en katastrof. Över hälften av de totalt 430 ensamkommande som bor på ankomstboenden runtom i landet finns i Malmö, vilket innebär att Malmö nu är i behov av minst 20 nya boenden för att klara av sitautionen. Det handlar då om ca 250 ensamkommande som får PUT.

Från Malmös sida säger Stefan Berséus att informationen från Migrationsverket har varit knapphändig och kallar det nya anvisningssystemet för "sanslöst dåligt". Den 11 februari fick han kunskap om införandet av de nya reglerna den 1 mars.

Richard Appelberg, chef för Migrationsverkets anvisningsenhet.

– För oss handlar det om att minska handläggningstiden men visst kommer att betyda en hårdare belastning för Malmö, säger han.

SDS

Malmö kommunstyrelse vill diskutera de ensamkommande med Tobias Billström

I en skrivelse till Regeringskansliet uttrycker kommunstyrelsen i Malmö en önskan om att snarast få en tid för uppvaktning av migrationsminister Tobias Billström, med anledningen av de ensamkommande flyktingbarnen. Brevet är undertecknat av kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu, förste vice ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh och andre vice ordförande Anja Sonesson.

– Vi slog larm till regeringen om situationen för de ensamkommande flyktingbarnen för snart två år sedan. Sedan dess har vi, trots bristen på stöd, försökt hantera frågan på egen hand, men situationen är ohållbar, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Malmö är ankomstkommun för hälften av alla ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige. Det skapar en orimlig situation för Malmö, men främst för de ensamkommande flyktingbarnen, säger han.

Malmö Stad

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt