MEDELTIDEN Ärendet rör en händelse i februari 2010 då en 21-årig muslimsk kvinna togs in till förhör på polisstationen i Eskilstuna, misstänkt för misshandel och olaga hot. Hon anhölls och fick sitta inlåst över natten. Påföljande morgon beslutade polisen att ta kvinnans fingeravtryck och fotografera henne, en så kallad daktning. Kvinna, som virat en filt från cellen runt sitt huvud, förklarade att hon inte skulle låta sig fotograferas utan att hennes hår skyldes. Polismännen tog av henne filten och ledde henne ut ur cellen för att få med henne till fotograferingen.
Kvinnan anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO. I anmälan uppgav hon att inga män ser henne utan slöja annars och att hon känner sig kränkt. Kvinnan anser att polisen uppvisade ”bristande respekt för henne som kvinna och muslim”.
I ett yttrande till JO skrev länspolischefen Mats Kirestam att det inte finns några regler för hur polisens fotografering när det gäller religiösa huvudbonader. Bilderna fyller dock en viktig funktion när det gäller att utröna vem som kan misstänkas för brott i en undersökning. Enligt Mats Kirestam försvårar en religiös huvudbonad som döljer delar av ansiktet eller hårfästet en sådan identifiering. Enligt Mats Kirestam erbjöds den 21-åriga kvinnan att en kvinnlig polisman skulle ta bilderna. Men eftersom någon man troligtvis ändå skulle se bilderna så sa 21-åringen att det inte spelade någon roll.
JO:s beslut
JO bedömer att polisen inte gjorde fel. JO anser att polisen har rätt att be en misstänkt ta av sig sin slöja för ett foto. Det ska dock ske på ett sätt som i minsta möjliga mån uppfattas som kränkande.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt