lördag 5 februari 2011

(S): Flyktingfamiljer bör få förtur i Stockholms bostadskö

Roger Mogert (S)

BOSTADPOLITIK Roger Mogert, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm, anser att "bostadslösa barnfamiljer" måste få förtur i kön till Stockholms bostadskö – en kö där många av stadens invånare i många fall stått i under ett tiotals år.

Vad det i själva fallet handlar om framgår längre ner i Dagens Nyheters artikel – man vill flytta flyktingfamiljer från de genomgångslägenheter de bor i idag till mer permanenta förstahandskontrakt. Alltmedan den som råkar vara svensk halkar längre bak i bostadskön. Allt är som vanligt, med andra ord.

Han vill inte införa en generell förtur för barnfamiljer, det skulle kunna användas som en genväg in på Stockholms bostadsmarknad, tror Mogert.

[..]

Flyktingfamiljer, främst från Somalia och Irak, är överrepresenterade bland de bostadslösa. Det handlar inte bara om nyanlända, mer än hälften har ännu efter tre år eller mer inte lyckats etablera sig på bostadsmarknaden.

Nästan hälften av de bostadslösa familjerna kommer från stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Det beror, enligt socialförvaltningen, på att flyktingfamiljer söker sig till de ytterstadsområden där det redan bor landsmän och anhöriga.

Familjerna är inneboende eller bor olagligt i andra hand – ofta orimligt trångt – och när det inte fungerar längre vänder de sig till socialtjänsten för att få hjälp.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt