måndag 14 februari 2011

Dokumentär: Tiotusentals analfabeter i Sverige

FLYKTINGAR Det nya Sverige. Under söndagskvällen visades en dokumentär om de tiotusentals flyktingar som är analfabeter i Sverige i dag. De flesta är kvinnor som aldrig har fått gå i skolan i sina hemländer. I dokumentären Hur många p som helst får vi möta några av dessa kvinnor och deras kamp för att klara sig i samhället. En del överraskar genom att lära sig läsa och skriva på två språk, svenska och sitt eget modersmål, andra känner en stor skam över sin situation och isolerar sig i hemmen.

Enkla vardagliga sysslor som att handla, åka buss eller köpa en tågbiljett skapar stora problem för den som inte kan läsa. I Sverige har det inte funnits någon särskild utbildning för analfabeter. De som velat lära sig läsa och skriva har placerats i vanlig sfi-undervisning, ofta med dåligt resultat.

I samband med arbetet med filmen stötte filmaren Marie-Louise Steiner på grupper som inte tycker det är så självklart att kvinnor ska få gå i skolan i Sverige. Att kunna läsa och skriva ger kvinnorna en frihet och makt över sina egna liv och detta kan ses som ett hot. I filmen avslöjas också svenska politikers ointresse för analfabeters situation i Sverige.

Se dokumentären

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt