tisdag 1 februari 2011

Kamali gör comeback med ännu ett intellektuellt haveri

KORKAT Den högst tvivelaktige och föga förtroendeingivande Masoud Kamali sticker ännu en gång upp huvudet i en pågående debatt för att yttra några väl valda dumheter, för att sedan åter igen försvinna in i dunklet. Denna gång avser hans tillfälliga comeback Jimmie Åkessons (SD) debattartikel i DN den 25 januari om behovet av att studera islamistiska attityder bland ungdomar och Katri Linnas avskedande från posten som DO tidigare i dag.

Precis som sist då Kamali gjorde en snabbvisit i den offentliga debatten, likt gubben i lådan, blev väldigt lite sagt och det mesta innehöll diverse snömos och sedvanliga floskler. Frågan är, då som nu, vem som egentligen tar honom på allvar längre – förutom han själv. Grodorna har varit många och synnerligen anmärkningsvärda under årens lopp.

Kamali inleder med att förklara att avskedandet av Katri Linna är ett led i anpassningen av den politiska korrektheten till ”de främlingsfientliga vindarna som blåser i Europa och Sverige”. Redan där konstaterar Kamali alltså att det råder en politisk korrekthet som ska åtföljas, allt annat är ”främlingsfientligt” och ”rasism”.

Den kritiska forskningen i Europa visar hur rasismen breder ut sig med stora steg och får fotfäste i de offentliga rummen i land efter land i Europa. En enkel jämförelse mellan debattklimatet idag och tio år sedan visar hur rasistiska åsikter rentvås av våra etablerade medier och politiker och framställas som "kritik mot invandringspolitiken". Detta sker genom ett sofistikerat och medialt språk.

Även Jimmie Åkessons debattartikel i DN för en vecka sen är en del av denna mångfacetterade rasistattack.

DN:s beslut att publicera SD ledarens antimuslimska artikel (11-01-25) med gamla demoniserande och rasistiska budskap är ytterligare bevis på hur etablerade medier legitimerar rasismen och den diskursiva diskrimineringen. I samma nummer varnar DN:s förre chefredaktör Hans Bergstöm för att kalla de som kritiserar flyktingpolitiken för rasism. Han legitimerar inte bara SD:s rasism utan fuskar med fakta och vill inskränka rätten till asyl för "utomeuropeiska invandrare" ytterligare, i linje med SD:s invandringspolitik.

Hans argument är att eftersom "utomeuropeiska invandrare" har en högre arbetslöshet än andra infödda och europeiska invandrare vi måste begränsa invandringen från utomeuropeiska länder. Bergstöm ignorerar totalt mängder av forskning i detta land som visar att arbetslösheten bland just "utomeuropeiska invandrare" beror – i många fall – på den strukturella och institutionella diskrimineringen som han själv är en del av.

Åkesson tycker att alla muslimer är onda – och korstågen får vi heller aldrig någonsin glömma.

(…) Åkesson menar att det inte finns någon "god muslim". Utan alla, inklusive alla muslimska organisationer, är onda och döljer sina rätta ansikten. Kampen mot terrorismen ser han som kampen mot muslimer i allmänhet och vill att Säpo studerar islamistiska attityder bland ungdomar. Det är klart att han menar bland muslimer och inga andra grupper.

Att demonisera muslimer som terrorister visar på hans okunskap om den globala världen idag och framför allt av de muslimska ländernas samhällen. Demoniseringen av muslimer i korstågens bakvatten har en lång historia i Europa och är ingenting nytt, men att reducera alla muslimer som bor i Sverige till antingen terrorister eller potentiella sådana kommer inte enbart att drabba muslimerna, utan också alla som betraktas som oönskade människor i landet.

[...]

Åkesson, Bergstöm och andra som förstärker ett vi-och-dom-tänkande reproducerar rasismen och intoleransen i samhället, undergräver solidaritet och grunden för en harmonisk samexistens och förstärker extrema åsikter som leder till terrorism. Vi kommer att se mer av medias försök att legitimera rasistiska åsikter som successivt flyttar den politiska korrektheten närmare rasistiska åsikter. Kampen mot terrorismen i världen måste vara en kamp för jämlikhet och solidaritet i vilken religion och födelseort ska inte bestämma över människornas möjligheter att leva ett drägligt och tryggt liv.

Newsmill

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt