lördag 5 februari 2011

Westergaards angripare fälld fängelse i 9 år

TERRORBROTT Det var en enig jury vid tingsrätten i Århus som dömde den 29-årige islamistiska somaliern Muhideen Jelle för såväl terrorbrott som mordförsök. Muhideen Jelle dömdes på fredagen till nio års fängelse och utvisning från Danmark. Enligt domstolen finns bevis för att han ville mörda Kurt Westergaard. Inbrottet bedöms även vara ett försök till att sprida skräck bland befolkningen och destabilisera samhället.

Jelle bröt sig in hos den danske karikatyrtecknaren på nyårsdagen i fjol och hotade honom till livet med en yxa. En enig jury ansåg att angreppet var ämnat att ”skrämma befolkningen” vilket gör det till ett terrorbrott.

Domen överklagades snabbt av försvaret. Försvarsadvokaten har krävt max sex års fängelse med hänvisning till att Westergaard inte kom till skada och att angreppet bara var riktat mot en person. Muhideen Jelle har sagt att han bara ville skrämma Westergaard. Åklagaren Kirsten Dyrman hade krävt minst 12 års fängelse för att angreppet skrämde befolkningen och skapade internationell uppmärksamhet, men meddelar att hon är nöjd.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt