lördag 5 februari 2011

Zigenare fällda för åldringsrån i Norge

ÅLDRINGSRÅN I mitten av augusti plågades norska småstäder på Östlandet av rumänska zigenare som ägnade sig åt flera åldringsrån. Redan vid första överfallet slog polisen storlarm och satte in sin special-kommission, Operasjon Grenseløs, som syftade till att knäcka utländska omkringsresande rånarligor. Efter en intensiv polisoperation och ett avgörande tips där de greps har gänget nu fått fängelse.

En 85-årig dam fick besök av en eller flera gärningsmän som vände upp och ned på hennes hem. De stal plånbok, klocka, mobiltelefon mm. När hon blev funnen var damen misshandlad och blodig och minns väldigt lite. Men en granne hade sett en mörkblå BMW med tonade rutor och utlandsregistrerade skyltar. I bilen satt tre till fyra män.

Ett äldre äkta par överfölls av tre män i sitt hem i Asker. Paret blev slagna i ansiktet och huvudet. Sedan stals bland annat mannens bankkort. Männen hade lurat sig in genom att vilja ha vatten till bilens kylare. När kvinnan, 78 år, öppnade gav de sig på henne. Hennes make, 83 år, försökte då beskydda henne men slogs själv till marken med flera skador i ansiktet som följd.

En 92-årig man misshandlades brutalt i sitt hem av männen, varefter de stack med hans plånbok.

En 90-årig dam i Kodal i Vestfold fick besök där man frågade efter vatten. Man försvann sedan med hennes bankkort.

Strax efter rånet hos damen kom det avgörande tipset. Zigenarna, fyra män och en kvinna, klev in på en Shellmack i Kodal i Vestfold. De tog några baugetter och medan fyra av dem lämnade macken försökte den femte betala med ett bankkort. Men koden fungerade inte alls. Mannen sa då att man skulle fråga frun/kvinnan i bilen efter rätt kod. Istället flydde de fältet. Mackägaren tänkte första strunta i det men övertalades av sin hustru att ringa polisen. Han gav dem även reg.numret, vilket var italienregistrerade skyltar. Bilen var en mörkblå BMW med tonade rutor.

Polisen blev överlyckliga då samma reg.nr och bil stämde in på ett av de övriga åldringsrånen. Jakten var igång. Man skuggade bilen och en stund senare var samtliga gripna. Strax innan när polisen troligen drog igång sina blåljus slängde man ut en plånbok med bankkort i. Den visade sig tillhöra en åldring i Vestfold.

Domen

Häromdagen kom domen mot de rumänska zigenarna. Kvinnan slapp fängelse men de fyra männen i åldrarna 24, 25, 29 och 30 år fick fängelse på mellan fem och sex år. Därefter utvisas de på livstid. Rätten slog fast att brotten var hänsynslösa och utan respekt för medmänniskor. Männen kom dessuton enkom till Norge för att råna äldre. Männens offer tilldömdes skadestånd för grovt våld med 100 000 norska kronor vardera.

30-åringen från Mizil i Rumänien har tidigare dömts till åtta års fängelse för bland annat människohandel och trafficking med minderåriga flickor i Spanien. Han anses ingå i den organiserade brottsligheten. Han var även efterlyst när han greps för åldringsrånen och Rumänien har begärt honom utlämnad. Två av de andra är tidigare dömda för väpnande rån till sex respektive tre års fängelse. Nummer fyra är tidigare dömd för en serie bedrägerier runtom i Europa.

Vad gäller mackägaren som tipsade kan inte polisen tacka nog. Man öser beröm över hans insats.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt