fredag 17 september 2010

Invandrare kan inte skilja på valsedlarna för S och SD när de röstar

VALET 2010 När det inte kunde bli lägre. I de invandrartäta förorterna är det många röstberättigade som inte behärskar svenska språket så pass väl att man klarar av att skilja på Socialdemokraterna visavi Sverigedemokraterna. Nu verkar SD närmast få skulden för att dessa invandrare tar SD:s valsedlar istället för Socialdemokraternas när de ska rösta. Och enligt reglerna får valförättare inte korrigera misstaget.

Det heter att

Röstmottagare i de invandrartäta förorterna larmar om att de som förtidsröstar blandar ihop Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas valsedlar.

Röstmottagarna vid vallokalerna inte bara i Skärholmen utan också i andra invandrartäta områden har slagit larm.

-Ofta kommer de in med färdiga kuvert från Sverigedemokraterna och säger ”de här ska jag ha för jag ska rösta på Mona”. Det är så uppenbart att de vill rösta på Socialdemokraterna, men det är Sverigedemokraternas valsedlar de har. Och vi har inte rätt att säga till dem att de har tagit fel valsedlar, berättar röstmottagaren Elisabet Carlsson.

-Ja det är lätt att blanda ihop dem eftersom namnen är jättenära och de har samma symboler. Kan man inte läsa kan man lätt blanda ihop dem. Jag tycker det måste finnas någon som står där och hjälper till och förklarar så man vet vem man röstar på, så man inte röstar fel, säger Mariam Sonko i Skärholmen.

Röstmottagarna kan inte gör mycket även om det framstår som uppenbart att en person valt fel valsedel.

SVT

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt