lördag 11 september 2010

Lågutbildade lantisar

INSÄNDARE Det sägs ofta att regeringens bästa valarbetare heter Mona Sahlin. Det ligger nog mycket i det, jag har pratat med flera socialdemokrater som kommer att rösta på något annat parti än sossarna för första gången någonsin. Jag känner även en företagare som aldrig hade funderat så mycket på politik, men som engagerade sig i moderaterna av ren ilska. Det är inte särskilt roligt att arbeta hårt med att bygga upp ett framgångsrikt företag och sedan tvingas lyssna på hur vänstern utmålar företagare som fifflare och skurkar.

Nu hade väl personen i fråga knappast övervägt att rösta på vänstern, det var inte en presumtiv väljare som stöttes bort. Däremot bidrog den egna vulgärpropagandan, som bara de redan frälsta tror på, till att driva en driftig person att aktivt arbeta för motståndarsidan.

Ett annat taktiskt misstag manifesteras i beskrivningen av de som överväger att lägga sin röst på sverigedemokraterna. SD-väljaren beskrivs oftast som en lågutbildad lantis, med vilket underförstås korkad bonnläpp. Utanför storstadsregionerna återfinns en ganska stor andel människor med låg utbildning. De allra flesta av dem går upp på morgonen, arbetar hårt, betalar skatt och är allmänt skötsamma och hederliga. Det livet är kanske inte lika ”glamouröst” som att vara en journalist som drar i sig stora mängder sprit och andra stimulantia på krogarna i Stockholm.

Att få höra att den egna låga utbildningsnivån är att jämställa med låg intelligens är inte särskilt trevligt. I synnerhet när det kommer från journalister som avslöjar sin egen nivå de gånger de glömmer bort att köra stavnings- och grammatikkontroll i ordbehandlaren. Samma journalister som inte kan dölja att de anser att alla som inte bor i Stockholm är hopplöst inskränkta. Att beskriva människor i dylika fördomsfulla ordalag kommer helt enkelt att leda till motsatt effekt än den avsedda. Tankefelet beror på att propagandisterna glömt en väsentlig del av valförfarandet: Ingen kan ta reda på vad du röstar på.

Det skulle inte förvåna mig ett ögonblick om Sverigedemokraterna får en röstandel som är tvåsiffrig. Att folkuppfostrarna kommer att förstå orsaken räknar jag dock inte med, ingen är så blind som den som blundar hårt. Slutligen är det ironiskt att denna högutbildade, världsvana, fördomsfria och självutnämnda elit inte ser den logiska konsekvensen av det egna resonemanget.

Om nu lågutbildade lantisar är att betrakta som korkade, inskränkta och mindre värda, hur skall man då betrakta de tiotusentals människor som flyttar till Sverige från världens alla hörn: Åtminstone de som kommer från Somalia och Afghanistan är väl rimligen att betrakta som lågutbildade lantisar? Skillnaden är bara den att de nysvenska lågutbildade lantisarna varken arbetar eller betalar skatt. Det bästa vi kan hoppas på är att de flesta kommer att vara allmänt skötsamma och hederliga.

Osynlige Mannen

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt