tisdag 28 september 2010

Nytt invandringskritiskt parti i Finland

POLITIK I måndags den 27 september lämnade föreningen Vapauspuolue – Suomen tulevaisuus (Frihetspartiet-Finlands framtid) in en "namnlista" på minst 5 000 namn till finska justitieministeriet. Antalet 5 000 är det som krävs för att registrera ett politiskt parti i Finland.

I Finland har det alltså bildats ett nytt invandringskritiskt parti, Frihetspartiet-Finlands framtid. Sen tidigare finns partiet Sannfinländarna (Perussuomalaiset) representerat i den finska Riksdagen samt EU-parlamentet. Sannfinländarna skapades ur resterna av Finlands Landsbygdsparti 1995. Partiet är bl.a. invandrings- och EU-kritiskt. Enligt Frihetspartiet kommer man att bl.a. förespråka en restriktivare invandringspolitik samt vara mer islamkritisk än Sannfinländarna.

Sannfinländarna dras med en del problem och "avhoppare" har bildat grupperingen Förändring 2011-gruppen, som även den står för en restriktivare invandringspolitik. Denna grupp har också lämnat in ansökan för att bli politiskt parti.

Frihetspartiet – Finlands framtid har som ordförande Kalevi Helo, men även Olavi Mäenpää finns med i partiet. Mäenpää har representerat det nationalistiska partiet Finlands Folkets Blåvita (Suomen Kansan Sinivalkoiset) på det lokala planet i Åbo. Detta parti ställde upp i valet 2002 men 2007 upphörde dess status som politiskt parti. Mäenpää kandiderar för Frihetspartiet i nästa års riksdagsval i Egentliga Finland.

Partiet Finlands Folkets Blåvita fick som mest 0,2 % av rösterna i 2004 års EU-val. Sannfinländarna erhöll 4,1 % av rösterna i riksdagsvalet 2007 och 5 mandat i Riksdagen. I de finska kommunvalen 2008 fick sannfinländarna 5,4 % och 443 platser (av 10412). I EU-valet 2009 fick partiet 9,8 % och 1 mandat i EU-parlamentet.

Registrerade partier inför finska riksdagsvalet 2011
Huvudstadsbladet: "Frihetspartiet” hånar Sannf mjukhet
Svenska YLE: Mäenpää går med i nybildade ”Frihetspartiet”
Vasabladet: Frihetspartiet vill med i partiregistret

Skribent BD

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt