torsdag 30 september 2010

Trestegsraketen för invandrare

SUNT FÖRNUFT Jan Kallberg, jurist, författare och krönikör, skriver på Opinionen.se om sin egen lösning för den havererade svenska integrationspolitiken.

Jan Kallberg har konsekvent stått upp för en nykter svensk invandringspolitik som är likvärdig med de mer invandringserfarna staterna som Australien, Kanada och USA. Det innebär att man skall fastställa vem man är, att man får ett medborgarskap som kan dras tillbaka under en kontrolltid, att var och en får försörja sig själv efter ankomsten och att invandringen styrs av det mottagande landets behov och inte vad den enskilde invandraren anser sig ha rätt till. Det är en ren normalisering till den invandringspolitik som bedrivs i resten av världen.

Håll käften, lär dig språket och skaffa dig en relevant utbildning. Då har man rätt snart en framtid under tillväxt. Det går inte att se sig som offer ständigt. Vilka är det som lyckas i Sverige? De som följer trestegsraketen. Vilka är det som misslyckas i integrationen i Sverige? De som gör motsatsen – genom att tjafsa om allt som råkar inte vara perfekt, vägrar lära sig språket och envisas med att en uzbekisk examen är relevant på en svensk arbetsmarknad. Det är den inte. Den behöver kompletteras. [...]

Jag förvånas över att man i lilla homogena Sverige lyckas se så mycket problem på så liten befolkning, problemen är så stora att det är en hel yrkeskår av yrkesimmigranter som i massmedia bara ältar hur besvärligt det är i Sverige. Försök vara invandrare i något annat land så inser man snabbt att Sverige måste vara en av de mest respektfulla länderna när det gäller invandring. I Sverige får man svar på brev från myndigheter inom rimlig tid, i USA får man vara tacksam om man får svar på ett brev till Invandrarverket efter ett år. Om det inte tappats bort under resans gång.

[...]

Det är en global upplevelse vare sig man flyttar till Sverige, Kanada, Australien eller Japan. Jag har en svensk juristutbildning. Den kan bara användas i Sverige fullt ut. Är det Japans fel att jag har en nationell svensk utbildning? Självklart inte.

[...]

Att invandra är att bli erbjuden att få bli en del av ett annat folk och inbjudas till att bli medborgare. Då bör man rätta sig efter det – och inse att det finns inga skyldigheter för det mottagande landet och det som sker är av fri vilja man erbjuder andra människors pengar för att tillåta invandrare etablera sig.

Opinionen.se
Jan Kallbergs blogg

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt