torsdag 23 september 2010

Mordbranden mot Vilks: hovrätten fastställer för islamistbröderna

MORDBRANDSATTACK Kl 11 idag kom domen från Hovrätten över Skåne och Blekinge för mordbrandsattacken mot Lars Vilks tidigare i år. Man fastställer tingsrättens dom och skickar därmed de två islamistiska bröderna i fängelse.

Hovrätten fastställer:

  • Mentor Alija, född 1989-04-20, för mordbrand till fängelse tre år
  • Mensur Alija, född 1990-09-05, för mordbrand till fängelse två år

Åtalet mordbrand är ett brott som kan ge mellan två och åtta års fängelse.

Bakgrund

Det var natten mellan den 14 och 15 maj som det islamistiska kosovoalbanska brödraparet från Landskrona tog sig till Lars Vilks hyrda hus i Nyhamnsläge för att bedriva sitt egna lilla jihad. De försökte bränna ned kåken. En köksruta krossades och brandfarlig vätska sprutades in i köket. En gardin började brinna och branden spred sig till ett köksskåp, väggen och taket, men slocknade sedan av sig själv. Vilks var inte hemma vid tillfället. Tack vare fynd på platsen kunde polisen snabbt gripa bröderna Mentor och Mensur Alija, i deras mammas bostad i Landskrona. Under utredningen fann man två brandskadade jackor hade lämnats kvar på platsen och i den låg en nyckel till deras mammas bostad där de bor. I trädgården påträffades även PET-flaskor samt en fällkniv.

Av åtalet framgick att den yngre brodern under brandnatten kommit till sjukhuset iklädd sönderbrända byxor. Han luktade också mycket bensin, enligt en sjukhusanställd, som chefsåklagare Eva-Marie Persson åberopade som vittne. Broderns bleka förklaring var en grillfest men där har man inte kunnat spåra deltagarna alls. Motivet till mordbranden ligger delvis i Lars Vilks filmvisning vid den tumultartade föreläsningen några dagar innan och delvis en försenad hämnd för rondellhunden Vilks skapade 2007. Bröderna nekar helt till brott.

Tingsrätten

Under rättegången i tingsrätten surade en av dem och sa:

Han är islams värsta fiende just nu, sa han. Och fortsatte: Han är Guds fiende, han är profetens fiende, han är muslimernas fiende.

Hovrätten

Åklagare Birgitta Müller hade yrkat på en straffskärpning med sex månader för dem och sa att det är ett allvarligt brott. Hade elden tagit sig vore huset ett minne blott.

Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att brottet är av mycket allvarligt slag eftersom det var ett angrepp på yttrandefriheten. Rätten skriver att det inte råder något tvivel om att brödernas handlande var ett sätt att hämnas på Lars Vilks för att denne i sin konstnärliga framställning ”utnyttjat sin författningsenliga yttrandefrihet på ett sätt som de ogillade”.

Hovrätten fastställer domen.

Hatiska muslimer

Vid förra förhandlingen frustade de sitt hat mot västvärlden. Nu var de stillsamma men i förhör vädrade dock de båda sin antipati mot Lars Vilks. På frågan om han känner till vem konstnären är, svarade Mensur Alija:

– En idiot som kränker muslimer. 1,3 miljarder människor hatar honom.

Den äldre brodern Mentor Alija svarade på samma fråga:

– Han är en otrogen. Guds fiende, profetens fiende. Islams värsta fiende just nu, sade 21-åringen, men tillade:

– Fast det betyder inte att jag har varit vid hans hus.

//

De allt mera radikaliserade bröderna sprang i samma källarmoské i Landskrona som den numera välkände Ahmad Akileh, palestinern som slog ihjäl 73-årige Inger Wickman på en p-plats i nämnda stad. Mensur Alija är också enligt uppgift god vän med den islamistiske hatpredikanten Anas Khalifa, (storebror till niqab-Alia) som bland annat predikat i källarmoskéer (Helsingborg, Landskrona, Rosengård, Stockholm, Göteborg m fl) om martyrskap och heligt krig inför småbarn.

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt