måndag 27 september 2010

Sveriges Hembygdsförbund kommenterar SD:s kulturpolitik

Trots att Sveriges Hembygdsförbund representerar drygt 1 900 svenska hembygdsföreningar med mer än 450 000 medlemmar så är man inte beskonade ifrån de svenskfientliga och mångkulturella vanföreställningar som kännetecknar kvällspressens kultursidor. Inför valet anlitades Expo på skattebetalarnas bekostnad för att ”motverka intolerans, rasism och islamofobi”. Nu när SD kommit in i riksdagen så varnar Sveriges Hembygdsförenings generalsekreterare för att SD vill ge kulturstöd till Sveriges kulturarv istället för till konsten att spela psyksjuk eller klottra på tunnelbanevagnar

Den 22 september kommenterade Jan Norwall, generalsekreterare i Sveriges Hembygdsförbund, SD:s kulturpolitik:

Sveriges Hembygdsförbund, SHF, organiserar den svenska hembygdsrörelsens 1950 hembygdsföreningar och 26 regionala förbund. Rörelsen omfattar ca 430 000 medlemmar varav omkring 40 000 människor beräknas vara aktiva medlemmar.

SHF har noterat att Sverigedemokraterna vill satsa stora resurser på arbetet med det svenska kulturarvet, däribland hembygdsföreningarna, och minska stödet till kulturyttringar som enligt partiets synsätt syftar till att provocera och chockera.

SHF förespråkar ett starkt stöd för arbetet med att "främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas" (statliga kulturpolitiska målet). Mot bakgrund av Sverigedemokraternas väl kända invandrarkritiska inställning vill vi dock påtala följande: SHF:s värdegrund är att hembygdsrörelsen är öppen för alla människor oavsett bakgrund. Vi gläds åt det mångkulturella samhället och ser intresset för kulturarvet som en förenande faktor, en resurs för integration och utveckling.  Den nära femtedel svenska medborgare som har utländsk bakgrund har en självklar rätt att i Sverige få utöva sin kultur och vårda sitt kulturella arv. SHF ser här inget hot mot det som vanligen uppfattas som traditionellt svenska kulturyttringar. I ett mångkulturellt, generöst och öppet samhälle finns plats för alla. Hembygdsrörelsens omsorg och intresse är lokalsamhället, byn, kvarteret eller förorten, där vi bor – oavsett om vi är muslimer från Iran, kristna från Etiopien eller ateister från Nybro.

Det är också SHF:s övertygelse att ett levande kulturliv förutsätter ett kraftfullt offentligt stöd och att kulturutövare och kulturproducenter tillåts verka på armlängds avstånd från politiker. Det är vår uppfattning att ökad politikerstyrning av kulturformer i förlängningen utgör ett hot mot grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.

Sverigedemokraternas presschef och riksdagsledamot Mattias Karlsson kommenterar Jan Norwalls utspel:

- Uppmanar alla sverigevänner att bli medlemmar i Sveriges hembygdsförbund och rösta bort den svenskfientliga ledningen vid nästa årsmöte.

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt