söndag 12 september 2010

SD-kandidater åsiktsregistrerades för rasism

Fakta / Expo

Expo är en statsfinansierad stiftelse som driver ett åsiktsregister över invandringskritiker samt ger ut en tidning.

Expo grundades 1995 av Robert Aschberg, Stieg Larsson och Tobias Hübinette. Rörelsen har sedan dess skakats av konflikter och kontroverser. Man åtnjuter ett bidrag från staten på ca 30 miljoner kronor. Dessutom donerar flera privatpersoner pengar till stiftelsen. En av de mer namnkunniga är den svenska EU-kommissionären och massinvandringsförespråkaren Cecilia Malmström (FP).

Expo har bland annat kommit över stulna kundregister hos nätbutiker som säljer invandringskritisk litteratur. Man har också kommit över medlemslistor för det demokratiska partiet nationaldemokraterna, där flera sverigedemokrater ska ha varit medlemmar tidigare.

- Det här handlar inte bara om personer som tidigare varit med i nazistiska förbund. Det handlar om personer som nyligen har skänkt pengar till vit makt-rörelsen, som rör sig på nazistiska internetforum och som skriver saker som skulle få de svenska nazistledarna att rodna i princip, säger Expos Daniel Poohl till Nyhetskanalen.

20 av Sverigedemokraternas kandidater har varit eller är fortfarande medlemmar på hemsidan Nordisk.nu, avslöjar Expo som tidigare i år kom över medlemslistor från ett dataintrång på webbplatsen. Nordisk.nu beskriver sig som en ”internetportal för nordisk identitet, kultur och tradition.” Expo klassificerar sajten som ”rasistisk” eftersom det enligt Expo inte bör finnas någon nordisk identitet, kultur eller tradition. Såhär skriver Expos grundare Tobias Hübinette i tidningen Creol:

”Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”

Flera inlägg på Nordisk.nu är skrivna anonymt av personer som sedan blivit uppspårade och åsiktsregistrerade av Expo. En av dem är sverigedemokraten Ibb Malmgren, som i ett inlägg på ett webbforum förnekar Förintelsen.

- Jag tror att någon har skrivit de här inläggen i mitt namn för att jag är Sverigedemokrat, säger Ibb Malmgren till Expo.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider