torsdag 17 mars 2011

30-årig man döms för våldtäkt frias för sexuellt ofredande

BORLÄNGE En 30-årig man hemmahörande i Borlänge har dömts för våldtäkt men samtidigt friats från misstankar om sexuellt ofredande mot en 13-årig flicka på äventyrsbadet Aqua Nova på grund av stora brister i utredningen.

Werners Restaurang & Pub

Den 9 september 2010 befann sig kvinnan på Werners Restaurang & Pub i Borlänge. Hon var berusad och ville ha mer alkohol vilket hon nekades av personalen och uppmanades att lämna stället. Hon satte sig på trappan utanför och rökte. En man vinkade in henne på puben igen och tolkade det som att han arbetade där då han stod bakom bardisken iklädd ett vitt förkläde.

Han sa till henne att hon skulle följa med ner till lagret i källaren där hon kunde få några shots Jägermeister. Det lät bra tyckte kvinnan, som nyligen fallit tillbaka i sin alkoholism efter en tids nykterhet.

Väl nere i källaren sa han åt henne att nu skulle hon vara tyst på dålig svenska och drog in henne på en toalett. Han höll fast henne i armarna, drog och slet i henne och försökte bända henne framåt genom att knuffa henne i ryggen. Han drog i hennes kläder och drog ned hennes byxor. Han tog tag i hennes lår och försökte dra isär dem. Hon höll emot och sa åt
honom att sluta men till sist lyckades han. Han fullbordade våldtäkten och fick utlösning. Det hela höll på 20–25 minuter.

Aqua Nova

Den 13-åriga flickan befann sig den aktuella dagen, cirka två månader efter händelsen på Werners, på Aqua Nova och satt i en bubbelpool där också andra människor satt. På badet fanns också den 30-åriga mannen som satte sig bredvid flickan. Där började han ta på hennes lår varpå hon sa till honom att ta bort den, vilket han gjorde. Dock fortsatte han att smeka henne på insidan av låret och upp mot ljumsken vid två tillfällen. Flickan reste sig till slut upp och gick ifrån poolen och uppmärksammande en kvinna som ingick i det sällskap hon kom dit med. Mannen ska i samband med att hon lämnade poolen ha sagt ”du är fin”.

Tillsammans uppmärksammade de badvakternas uppmärksamhet på vad som skett varpå 30-åringen, som befann sig på badet med en kamrat, blev avvisad efter att flickan pekat ut mannen genom foton på passerkort/medlemskort tillhörande mannen och kamraten som vakterna visat upp. En polisanmälan upprättades dagen därpå av den medföljande kvinnan.

Tingsrätten bedömer flickans historia som trovärdig och finner det utrett att hon verkligen utsatts för det hon berättat om.

Dock finner tingsrätten att stora brister funnits i utredningen när det gäller det utpekande som målsäganden fått göra. Detta beror naturligtvis på att det inte varit polisen som arrangerat utpekandet, utan badvakter som inte haft någon
förundersökning i åtanke.

Åtalet mot mannen i detta fall ogillas. Det var dock genom DNA-test som man också kunde åtala honom för våldtäkten på Werners.

Dom

Sami Asad Nader, 810115, irakisk medborgare, döms för våldtäkt till fängelse i två år och sex månader, ett skadestånd på 85 000 kronor (jämte ränta på beloppet enligt 6 § räntelagen (1975:635) från den 9 september 2010 till dess betalning sker) samt utvisning med förbud om att återvända före mars 2021.

Falu tingsrätt, B 4514-10

Media

DTUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt