söndag 13 mars 2011

Sanningssägaren Jan Helin

GAMMELMEDIA Från Affes eminenta statistikblogg lånar vi (med tillåtelse) detta inlägg. Att gammelmedias gamla drakar ofta far med osanning är väl knappast något större scoop, i synnerhet då det gäller förhållandet till det vi i bland kallar ”det nya Sverige”. Dock har Jan Helin intagit en särskild ställning i ”kriget” mot oss som inget hellre önskar än den icke-fabricerade sanningen.

I Agenda den 6 mars förklarar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder nu är en makthavare. Att han sitter i Sveriges högsta beslutande församling och sprider lögner.

Björn Söder har ett ansvar, mästrar alltså chefredaktören på Sveriges största tidning. Jan Helin är en man med mycket makt. Makt att skapa opinion och kampanja för eller emot det han anser att det behöver kampanjas om. Helin har i praktiken enormt mycket större inflytande och makt än Söder. Till skillnad från Söder är han inte folkvald.

Är Helin sanningsenlig?

Eftersom det oftast är Sverigedemokraterna som brukar anklagas för att överdriva brottslighetens omfattning hamnar Jan Helin i en smått komisk position i Agenda. Han försvarar Aftonbladets tystnad om övergreppen på Husbybadet med att det sker ju så många sexualbrott och Aftonbladet kan inte skriva om alla. I sitt försvar lyckas han på bara några minuter producera två lögner eller åtminstone två enorma överdrifter. Båda rör antalet anmälningar om sexuella övergrepp på Husbybadet.

Först påstår han att en undersökning visade att det på ett par månader hade gjorts 14 anmälningar. Dessa "par månader" visar sig vara 25 månader.

Sen tar han i så att han nästan spricker och påstår att det bara i år har skett ett hundratal anmälningar om sexualbrott på Husbybadet.

Om det nu skulle vara så illa att det anmäls nästan två sexualbrott om dagen på det badhuset bör det stängas med omedelbar verkan.

Kanske något för Jan Helin och Aftonbladet att driva opinion om?

Kollegan backar upp

Kollegan Thomas Mattson på Expressen tyckte att Jan Helin "stod upp för journalistiken". Han skriver om Helins insats på sin blogg. (min fetstil)

"Söder malde på om att "Aftonbladet erkänt" något, oklart vad, medans Helin med sakliga argument och fakta ställa försökte ställa relevanta frågor till SD-mannen. Den som är invandrarfientlig och lever i villfarelsen att medierna – de seriösa, alltså – mörkar någon slags för allmänheten okänd sanning om integrationsproblematiken lät sig säkert inte övertygas av Jan Helins lugna konstateranden av siffror och faktiska förhållanden."

Nej Thomas Mattson, jag lät mig inte övertygas av Helins "lugna" konstateranden. Helin hade nog kunnat säga precis vad som helst utan att varken du eller Anna Hedenmo hade reagerat. Så starka är era förutfattade meningar om vilka som har "rätt" och vilka som har "fel" i svensk debatt.

Jag avslutar med en kommentar från Thomas Mattsons blogg skriven av signaturen "Thomas".

"Måste säga att det roar mig att en representant av skvallerpressen har mage att anklaga någon annan för bristande källkritik. Här pratar vi inte om att kasta sten i glashus utan om att spränga en atombomb i glashuset."

http://svtplay.se/t/103430/agenda
http://blogg.expressen.se/thomasmattsson/entry.jsp?messid=650853



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt