söndag 13 mars 2011

Schweiz utvisar kriminell serb efter 23 år i landet

UTVISNING Serben är född 1982 i den schweiziska staden Arbon, men växte upp de första fem åren hos sina farföräldrar i Serbien. År 1987 kom han till sin mor i Schweiz och fick uppehållstillstånd. Som 16-åring dömdes han första gången för stöld och skadegörelse. När han var 21 år knivhögg han en kompis till döds. Sticket tog i hjärtat och handlade om en skuld på 50 schweiziska franc. För det och andra brott fick han fem års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

För närvarande sitter han i Zürich fängelset Pöschwies. I juni 2009 återkallade St Galler Ausländeramt (migrationsmyndighet?) hans uppehållstillstånd och beordrade samtidigt att han skulle lämna efter frigivningen.  Han vägrade, överklagade och hänvisade till han har ingen direkt relation till Serbien förutom en farmor, talar serbiska bristfälligt, kan inte läsa eller skriva språket samt varit i Schweiz i 23 år.

Men den federala domstolen (Schweiz högsta domstol) har nu fastställt utvisningsbeslutet. Domstolen konstaterade att ett permanent uppehållstillstånd kan återkallas även om man motsätter sig det eller spenderat stor del av sitt liv i landet. Men det handlar främst om allmänintresset på grund av hans allvarliga brott och risken för återfall. Domstolen konstaterar även att trots att han bott här sedan fem års ålder har han inte lyckats integrera i samhället och arbetslivet.

Serben är således inte önskvärd längre i Schweiz. Ord och inga visor.
I Sverige gör man tvärtom. Välkomnar kriminella och bidragstagare med öppna armar…

NZZ



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt