onsdag 16 mars 2011

Vännäs tar emot ett gäng ensamkommande

ENSAMKOMMANDE Vännäs, en bit utanför Umeå, sattes på kartan i samband med flyktingdramat år 2009. Då var det ett gäng tonåriga irakier och araber som misshandlade en svensk tjej på skolgården. Det utlöste en vrede bland andra ungdomar på orten som i samlad trupp gav sig iväg till flyktinglägenheterna för att jaga fram gänget. Man kastade sten och skrek att de skulle komma ut. Lokal- och riksmedia blåste upp det till en ”rasistisk lynchmobb” utan att nämna bakgrunden. Aftonbladet kallade det för ”raskravaller”.

Kommunen, polisen och socialen tävlade om att vara bäst och präktigast där ett antal tyckare pekade finger mot ”rashatarna.” Ett 50-tal flyktingar evakuerades i all hast. Västerbottenskuriren intervjuade en flyktingpappa tillsammans med sina söner på soffan bredvid om hur det kändes när mobben slog till. Lite god research ovanpå det och tidningen hade även kunnat berätta om sönerna i soffan. De ingick nämligen i det misshandlande gänget mot flickan.

Som ett brev på posten tågade en demonstration mot rasism och det hette att bara lokalbor gick i tåget. Man glömde dock nämna att Ung Vänster i Umeå hade hyrt bussar och kallat till sig hundratals utomstående vänsterfigurer varav en del tillhörande de militanta. Bloggarna var därefter på massmedia som iglar och tvingade fram rättvisande artiklar som erkände bakgrunden. Därefter lugnade allt ned sig, och kommunen ville förtvivlat ersätta med nya flyktingar bara för att visa att man visst inte var rasistisk kommun. Somalier slussades dit och ett antal flyttade in, samtliga tungt beslöjade från topp till tå.

80 000 kronor att ta hit alla barnen

Sedan fick vi alla äran att lära känna somaliern Omar år 2010. Nyinflyttad till Vännäs med insvept fru vägrade han och övriga somaliska familjeracceptera att de måste betala ur egen ficka för att ta hit alla släktingar, 10 vuxna och 29 barn, från Somalia. Han ville närmast att Sverige skulle slanta upp de 80 000 kronor det skulle kosta i resekostnader och avgifter om hans 14 barn, fru och mor fick tillstånd att komma från Somalia till Sverige. Somalierna vädjade till Sverige och till den internationellt så prisade svenska humanismens innersta väsen:

– Hjälp oss att få hit våra familjer så att vi kan förenas.

Titta på bilden

Kommunen ska dock blankt nej. Inte heller kunde man räkna med ekonomisk hjälp från vare sig Migrationsverket eller Utrikesdepartementet.

De anhörigas resekostnader har av tradition bekostats av Röda Korset, bortsett från en egenavgift på 6 000 kronor som familjerna själva fått betala. Under 2009 betalade Röda Korset ut åtta miljoner kronor för dessa resor. Men nu har hjälporganisationen fått ebb i kassan. I december 2009 stoppade Röda Korset alla utbetalningar till anhörigresor, men i måndags beslutade hjälporganisationen att upphäva stoppet så länge det finns medel för det.

Resekostnaderna kan enligt flyktingsamordnaren röra sig om betydande belopp för enskilda familjer med flera barn. Enligt Röda Korset kostade en biljett i genomsnitt cirka 5 000 kronor per person år 2009.

Kommunalrådet Johan Söderling (S) säger att "vi har inte fattat några beslut kring det här", men att kommunen knappast kan gå in och finansiera resor. Oppositionsrådet Britt Strömberg (C) håller med Johan Söderling och påpekat att det inte ingår i den "kommunala kompetensen" (det kommunen ska syssla med) att betala privata resor.

– Jag tror inte heller att det är lagligt att göra det, säger oppositionsrådet Britt Strömberg.

Folkbladet

Ensamkommande

Nu skriver vi 2011 och på fredag invigs det nya boendet för s k ensamkommande. Boendet ligger högst upp i vårdcentralen, där det tidigare varit äldreboende i Vännäs. Det handlar om elva unga män, troligen från Afghanistan och Somalia.

Innan mars månads utgång ska alla platserna vara fyllda, beräknar Vännäs kommuns ansvariga föreståndare Ulrica Westerlund och socialchefen Ulf Norberg. Vid invigningen på fredag ska kommunalråd Johan Söderling delta i jippot och hålla invigningstalet.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt