tisdag 15 mars 2011

Skamkulturen: Arkan bortgift mot sin vilja

SKAMKULTUREN Varje gång man hör talas om ett ‘skam’-relaterat brott är det flickor som den egna familjen och släkten mördat eller misshandlat. Men även killar kan bli utsatta. Det handlar om kurden Arkan Asaad, 30 år, som skrivit en bok om hans erfarenheter där han var på väg att bli tvångsgift.

Hans pappa deserterade från iranska armén i början på 80-talet och tog sig till drömlandet Sverige. Pappan lärde sig språket, startade videoaffär som blev en kedja. Det blev både bil, villa och pengar över att skicka till släktingar i Kurdistan. Men han skickade för mycket, affärerna gick sämre och företaget fick läggas ner. Villan och bilen såldes. Det blev en vändpunkt för pappan, som tidigare hyllat Sverige. I den vevan hade han även inbrott men försäkringsbolaget trodde inte på honom. Nu var han rasande på myndigheter och utvecklade ett hat mot Sverige, som givit honom allt. Han började tro på en konspiration som gick ut på att invandrare inte får ha det bra.

Arkan och hans syskon fick besked att de skulle hem till Kurdistan. Men Arkan kände mer svensk än som kurd. Efter jobb utomlands var han tillbaka i Sverige och följde med till Kurdistan i tron att man skulle hälsa på släktingar. Men den kärleksfulla släkten som mötte honom var inte snälla bara så där. Det visade sig att pappan planerat att få honom gift. Om Arkan hade fått det i Sverige hade sagt emot och vägrat. Det ville pappan undvika. Så han lurade sin son. Arkan blev ett offer i sin egen familj.

Hedersmord är toppen på ett isberg, säger Arkan han. Tvång finns också, men framförallt är det kraven som gör att en ensam flicka eller pojke inte orkar stå emot trycket från familjen och släkten. Arkan vek sig för kraven om giftemål. Han äktade en kusin och medan asylprocessen malde på åkte Arkan tillbaka till Sverige och jobbade. Samtidigt gjorde han allt för att förhala Migrationsverkets process.

Då blev han förälskad på riktigt i en annan tjej. De blev ett par. Den tvångsäktade kusin inväntade samtidigt svar från svenska ambassaden i Syrien vilket hon gjort i 2,5 år. Till sist orkade han inte hålla tvångsäktenskapet hemligt längre utan berättade både för handläggaren på Migrationsverket och flickvännen. Båda förstod. Men den lyckan varade bara i två dagar, för Arkan och flickvännen var tvungna att fly familjen och släkten. De hamnade i Turkiet och gömde sig i ett år.

Arkan säger att det blev krig mellan familjerna i släkten, pappan blev hotad och tvingades till slut åka till Syrien och "återställa" kusinen till familjen i Kurdistan tillsammans med 150 000 kronor som plåster på såren.

Arkan kom sedan tillbaka till Sverige och det blev slut med flickvännen. Ett par år senare blev han övertalad att skriva en bok om allt. Nu är den publicerad och han håller ständigt föredrag. Intresset är mycket stort, han är fullbokad och boken "Stjärnlösa nätter" har sålt slut.

- Samtidigt jobbar jag på en ­andra bok som handlar om min ­pappa och vad han har ­varit med om. Vi jobbar ihop, jag förstår honom bättre nu, säger Arkan.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt