måndag 7 mars 2011

87 procent av invandrareleverna underkänns på Rosengårdsskolan

SKOLAN Skolinspektionen kritiserar Rosengårds förskolor och skolor på ett flertal punkter. Kortfattat ger stadsdelen inte barn och elever den skolgång de har rätt till. Skolinspektionen har granskat skolorna på invandrartäta Rosengård i Malmö. Bland annat har elevernas kunskap och resultat, tryggheten på skolorna, hur skolledningen fungerar samt personalens kompetens studerats. Och resultatet är under all kritik. På Rosengårdskolan nådde inte 87 procent av invandrareleverna i årskurs nio förra året upp till målen i alla skolämnen medan lika invandrartäta Värner Rydénskolan visar upp ett något bättre resultat, 59 procent nådde inte upp till målen. Oavsett är det skrämmande höga siffror i båda fallen.

Skolinspektionen kräver därför följande åtgärder av Malmö kommun gällande upptagningsområdet Rosengård vilket innefattar alla grundskolor, förskolor och fritidshem i stadsdelen:

- Personalen måste få mer kompetensutveckling för att bättre kunna möta kraven.
- Samverkan med hemmen måste blir bättre. Föräldrarna måste få större möjlighet att påverka verksamheten i skolor och förskolor.
- Arbetet mot kränkande behandling i skolan måste intensifieras. Elevernas kunskaper om demokrati måste fördjupas och deras möjlighet att påverka undervisningen måste bli större.
- Möjligheten att få studiehandledning på modersmålet måste bli bättre.
- Skolorna måste följa upp så att skolplikten fullgörs.
- Skolorna måste bli bättre på att följa upp och utvärdera sin verksamhet.
- Samarbetet mellan förskolor och skolor måste bli bättre.

Inspektionen vill ha svar av Malmö kommun senast den 7 april och senast den 7 september svar på vilka åtgärder man genomfört.

Granskning av skolor och förskolor i Rosengård är en del i Skolinspektionens genomgång av landets alla kommuner. Tillsynen av alla skolor i Malmö sker i omgångar som pågår till hösten 2011.

SVT
SDS
Ladda ned Skolinspektionens rapport (gå vidare i länken)



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt