måndag 7 mars 2011

Front National tar ledningen inför franska presidentvalet

FRANKRIKE Inför första valomgången i nästa års presidentval leder Marine Le Pen, ledare för det konservativa och nationalistiska högerpartiet Front National vars grundare Jean-Marie Le Pen är hennes far, i opinionsmätningarna med 23 procent mot 21 för nuvarande president Nicolas Sarkozy.

Sarkozy har ännu inte gjort klart om han har för avsikt att ställa upp för omval eller inte, men hans parti och premiärminister Francois Fillion framhåller honom som det naturliga valet för kandidat.

Medan Sarkozys stöd är rekordlågt har han lanserat en nationsvid debatt om islams roll i det franska samhället, något som opinionsinstituten säger är med avsikt för att neutralisera Le Pen.

Marine Le Pens popularitet har vuxit stadigt sedan hon tog över Front National från fadern i januari och har jämfört muslimer med en ockupationsmakt i Frankrike.

2002 chockade Jean-Marie Le Pen genom att slå före detta premiärminister Lionel Jospin i den första valomgången, dock förlorade han sedan mot Jacques Chirac i det slutgiltiga omgången.

France24



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt