torsdag 3 mars 2011

Terrordömda somalier friade av hovrätten

TERRORFRIADE Göteborgs tingsrätt dömde för en tid sedan somalierna Mohamoud Jama, f. 1987, och Elias Billé Mohamed, f. 1984, för stämpling till terrorbrott till fyra års fängelse. Idag friades de av hovrätten för västra Sverige. Målet byggde på Säpos spaningar och det Säpo fick fram räckte inte för hovrätten.

Hovrätten för västra Sverige anser att åklagaren inte har kunnat styrka sina påståenden och det ledde i sin tur till att rätten aldrig tog upp de folkrättsliga aspekterna av fallet, det vill säga i vad mån organisationen al-Shabab var stridande part i en väpnad konflikt eller ej. Rätten noterar att al-Shabab visserligen använt sig av självmordsattentat med sprängmedel, men det har inte framkommit ”något som ens antyder att en person som ansluter sig till eller på annat sätt är verksam för al-Shabab med automatik har åtagit sig att utföra självmordsattentat.”

Hos Mohamoud Jama fanns enligt hovrätten en längtan till martyrskap. Att han i ett avlyssnat telefonsamtal pratade om ett självmordsattentat står också klart, enligt rätten. Men det är inte visat att det som sades var sant, inte heller att Mohamoud Jama ”samrått om och åtagit sig ett sådant attentat”, skriver hovrätten. Inte heller att det skedde under den tidsperiod som åklagaren påstått.

För den andre åtalade, Elias Billé Mohamed från Stockholm, är utredningen om hans tid i Somalia mager, tycker hovrätten, som inte hittar något som visar att mannen före avresan från Sverige ”i samråd beslutade om eller åtog sig att utföra självmordsattentat”. Att han också intresserat sig för martyrskap är inget hållbart tecken på detta, anser rätten. Bevisen är på det hela taget för svaga, enligt domen.

Tomas Ohlsson som försvarade Elias Billé Mohamed, ser det här som en upprättelse för den somaliska befolkningsgruppen i Sverige.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström är inte förvånad då man släppte somalierna i väntan på domen. Eventuell överklagan till HD sköts av riksåklagaren.

DN



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt