tisdag 2 augusti 2011

Försvårande våldta invandrarflicka

LIKA INFÖR LAGEN? Nyligen sänkte Svea hovrätt straffet för en 40-årig man som förgripit sig på en 13-årig flicka. Man motiverar domen med att flickans kulturella bakgrund varit en ”försvårande” faktor.

Hösten 2010 åtalades 40-åringen för tre fall av våldtäkt mot barn och tre fall av sexuellt ofredande mot en 13-årig flicka. Båda har sitt ursprung i Irak och tillhör samma religiösa samfund, mandéiska samfundet, en minoritet i Irak. Respektive familj bodde intill varandra och umgicks.

I våras dömdes mannen till fem års fängelse, en dom som överklagades. Svea hovrätt skickade först tillbaka målet till tingsrätten då ett grovt rättegångsfel begåtts; mannens advokat hade nekats att hålla motförhör med offret. Även den andra domen gav dock fem års fängelse. Ett straff som nu Svea hovrätt nu alltså sänkt till fyra.

Den flerfaldiga brottslighet [gärningsmannen] gjort sig skyldig till har ett mycket högt straffvärde, särskilt med beaktande av att [målsägande] varit en vän till familjen och en person som målsäganden känt förtroende för samt att övergreppen skett i målsägandens hemmiljö. Vidare har målsäganden, vilket [gärningsmannen] känt till, befunnit sig i en extra utsatt situation med hänsyn till sin kulturella bakgrund.

Hovrätten menar att straffvärdet ändå är högt för brotten ifråga. Bland annat menar man att flickan befunnit sig ”i en extra utsatt situation med hänsyn till sin kulturella bakgrund”. Hovrättslagman Jan Öhman menar att denna motivering inte ska ses som en hänvisning till att hon kommer från en invandrarfamilj.

– Hon var van vid att man skulle vara till lags och ovanligt styrd av auktoriteter. Gärningsmannen utnyttjade flickans vilja att alltid vara till lags, säger Öhman.

– I hennes kultur skuldbelägger man i hög grad även de utsatta barnen. Det var den här flickans särskilt utsatta situation vi ville beskriva, säger Öhman.

Josef Zila, professor i straffrätt, anser att hovrätten kunde uttryckt sig bättre.

– Den här skrivningen öppnar dörren för att brott mot invandrarflickor skulle vara värre än mot svenska flickor. Det låter inte bra, de borde ha förklarat sig bättre, säger Josef Zila till TT.

– Lite hårddraget är det ju mot principen om likhet inför lagen när man talar om ett förstärkt skydd på grund av den kultur offret tillhör, säger Zila.

  • Ziad Al Nashi, 710120, döms för våldtäkt mot barn och två fall av sexuellt ofredande till fyra års fängelse samt ett skadestånd till offret på 275 000 kronor.

Svea hovrätt, B 4459-11; Solna tingsrätt, B 2069-11

SVT

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt