tisdag 16 augusti 2011

Serierånaren Metro-Gustav åter i farten

Gammal artikel: Metro döpte honom till Gustav

METRO-GUSTAV Tidningen SDS skriver idag om en ung serierånare, välkänd för PI. Tidningen berättar kort om rånkarriären som började i de tidiga tonåren. Flera bankrån och rymningar från ungdomshem står på hans meritlista – och han är bara 18 år gammal. Men får vi inte veta. Tur då att PI kan fylla i alla luckor, med god hjälp av insomnade Fria Nyheter.

Nu är han åter gripen för ett nytt rån i söndags, denna gång mot en matbutik i skånska Tygelsjö utanför Malmö. Han och en 21-åring rånade butiken och fick med sig en mängd femhundrakronorssedlar och andra valörer. En kund blev slagen med vapnet och personalen hotades. Sedan försvann de två i en bil som kunde knytas till Kroksbäck, där Metro-Gustav dessutom är uppväxt. Polisen grep de båda tre timmar efter rånet.

– Man har provat det mesta när det gäller honom, som exempelvis stödpersoner och övervakning, säger Glen Sjögren, chef på Malmöpolisens ungdomssektion.

– Det vi har gjort är att få honom känd för så många poliser som möjligt. Ju fler som känner till honom till utseendet desto mer risk är det för honom att han åker fast när han väl gör någonting.

”Metro-Gustav”

Rami El Mohamad, född 1992-11-23. Arab från Malmö. På bilden är han fotbollsklädd då han tidigare spelade i Kroksbäcks lag som 14-15-åring.

Kriminellt CV

Den 6 maj 2008 rånar Rami, 15 år, och Mahmoud, då 14 år gammal, SEB vid Jägersro i Malmö med yxa och pistolattrapp. Bytet blir 73 000 kronor. Sedan tar de tåget till Kristianstad. Den 7 maj bor de på hotell och köper nya kläder som ska användas vid nästa bankrån. Den 8 maj vid lunchtid rusar de två in på SEB på Östra Boulevarden i Kristianstad med luvor och pistol-attrapp, men utan rånpengar med sig. De flyr på cykel, tar taxi mot Bromölla, men taxifärden vänds mot Malmö. Den 11 maj grips Rami och Mahmoud av Malmöpolisen i samband med en biljakt. I bilen finns även Mahmouds pistolattrapp.

Mahmoud är inte straffmyndig och överlämnas till socialtjänsten. I juli startade första delen av rättegången mot Rami där han stod åtalad för villainbrott och grov stöld. När förhandlingarna ska återupptas några dagar senare har Rami rymt från Råby ungdomshem utanför Lund. Några senare grips Rami och två andra för bankrån i skånska Skurup. Rami häktas på sannolika skäl misstänkt för bankrånet. Det är bara i undantagsfall som barn får häktas men 15-åriga Rami har nu häktats två gånger på en vecka. Fem dagar senare döms Rami för rånet mot SEB i Malmö, rånförsöket i Kristianstad samt två grova stölder i Malmö och Eslöv. Han fick betala närmare 200 000 i skadestånd.

Sedan den domen har han både rånat igen och rymt flera gånger från ungdomshem bland annat Fagereds ungdomshem i Göteborg.

"Metro-Gustav" – Förklaring

Rami El Mohamad döptes om till Gustav av tidningen Metro då de inte ville under några omständigheter kalla honom något som kunde avslöja honom vara av arabiskt ursprung. Detta fångade Fria Nyheter Syd upp och har frekvent och syrligt benämnt honom som "Metro-Gustav" i följetongen om denna unga gangster.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt