fredag 7 oktober 2011

Italienskt lagförslag om förbud mot heltäckande slöja

SLÖJFÖRBUD Det italienska parlamentets konstitutionsutskott röstade på tisdagen ja till ett lagförslag om förbud att bära heltäckande slöja på offentlig plats. Går förslaget igenom också i kammaren i september blir Italien, efter Frankrike och Belgien, det tredje landet i Europa som förbjuder heltäckande slöja.

Den som bryter mot förbudet föreslås få böta 500 euro medan den man som tvingar en kvinna att bära burka eller nikab ska kunna dömas till fängelse i ett år och 30 000 euro i böter.

Förslaget har stöd av Silvio Berlusconis regeringsparti Frihetsfolket (Pdl) samt av det nationalistiska Lega Nord. Den italienska jämställdhetsministern Mara Carfagna (Pdl) välkomnar ett slöjförbud:

– Den heltäckande slöjan är aldrig ett fritt val för kvinnor utan ett tecken på kulturellt och fysiskt förtryck. Att förbjuda den på offentlig plats innebär att vi återger friheten till invandrade kvinnor.

Företrädare för muslimska organisationer är som väntat kritiska. Så här sade t.ex. Silvia Layla Olivetti, talesperson för en av Italiens muslimska rättighetseorganisationer:

– Vi är helt och hållet emot ett lagförslag som skulle kunna innebära ett bestraffande av kvinnor som, av vilja eller tvång, bär heltäckande slöja.

Demokratiska partiet, som är det största oppositionspartiet i Italien, röstade nej till lagförslaget medan tre av de mindre partierna lade ner sina röster.

Frankrike införde förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats i april i år och Belgien följde exemplet för ett par veckor sedan.

Europaportalen

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt