måndag 3 oktober 2011

Manipulerad brottsstatistik

BROTTSLIGHET TV:s lilla gullegris, som alltid säger de rätta sakerna, Jerzy Sarnecki, är äntligen överbevisad. Så fort hans nuna visar sig i vardagsrummet så upprepar han samma sak: ”Brottsligheten har inte ökat, snarare minskat”. Polisen har samtidigt rapporterat att antalet uppklarade brott har ökat. Men detta är inte bara glädjekalkyler, det gränsar till ren, skär lögn.

Sedan 2006 säger sig polisen ha klarat upp 28% fler brott. Men under begreppet ”uppklarade brott” finns en stor papperskorg med ”avskrivna brott”. Dessa brott är t ex där ingen gärningsman har hittats eller när bevisningen inte räcker för omhändertagande av en misstänkt. Dessa brott räknar alltså polisen som uppklarade.

Såväl statistiker som kriminologer (inte Sarnecki förstås) har dömt ut det här systemet. Till och med Brå anser att man istället ska tillämpa termen ”personuppklarning”. Det täcker de brott som bara har gått till åtal, bara böter eller strafföreläggande. Inte heller brottslingar under femton år registreras liksom när uppenbara brott inte ”räknas som brott”.

Andelen avskrivna brott (som polisen har angivit som uppklarade) har ökat med 44% sedan 2006. Det säger en hel del om den verklighet som alla svenskar känner till, fast detta alltid förnekas av ”experter”.

Leif GW Persson säger till DN:

Det finns så många uppklarade brott som egentligen inte är det. Ej spaningsresultat kan i bland till och med räknas som uppklarat – och det är märkligt…..”Det är naturligtvis alldeles åt helvete. Det är kosmetika. Man har lagt på ett tjockt lager puder – det håller inte. Det andra begreppet, personuppklarade brott, är det vi i folklig mening egentligen menar.

Olika sätt att räkna leder till olika utslag. Men på vilket sätt det än görs så visar beräkningarna att personuppklarade brott har ökat med 13% sedan 2006.

DN

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt