fredag 7 oktober 2011

Kanadas stridskrafter har åter blivit kungliga

KANADA Den nya konservativa regeringen i Kanada har begravt 1970-talets nihilism och förnekande av de stridande enheternas betydelse i våra parlamentariska demokratier i Västerlandet. Under 1970-talet styrdes även Kanada av socialistiska krafter som ville förneka förtiden och Västerlandets stolta historia och nutid. En del av detta förnekande utgjordes i Kanada av att man talade om för kanadensarna att deras historia som en del av Storbritannien och dess Commonwealth – Kanada är en ”dominion” sedan drottning Victorias tid – var utan värde.

En dominion inom det brittiska Commonwealth är en politiskt självständig enhet. Exempel på dominions idag är – förutom Kanada – Australien och Nya Zeeland. Kanada är en federal stat och styrs som en parlamentarisk demokrati, dess statsöverhuvud är drottning Elizabeth II.

Kanada har lojalt deltagit i 1900-talets världskrig och spelat en stor militär roll. När första världskriget utbröt var dess utrikespolitik styrd från London och kanadensarna stred på västfronten och spelade stor roll i större slag som i skyttegravsstriden vid Vimy. I andra världskriget deltog de i från första början och då som en oberoende stat. Tre dagar efter Storbritannien deklarerade även Kanada krig mot Tyskland och de första kanadensiska trupperna anlände i England i december 1939.

Kanada deltog i Gulf-kriget 1991 och sände trupper till Afghanistan 2001 och är fortfarande kvar där, men ville inte delta i kriget mot Irak 2003.

Den nyligen valda konservativa kanadensiska regeringen har nu beslutat att Kanadas stridskrafter återigen ska kalla sig Royal, kungliga. Som en del av traditionen, den stolta historien blir således flygvapnet, flottan o.s.v. the Royal Canadian Airforce, The Royal Canadian Navy o.s.v.

Sun TV:s programledare Charles Adler är mycket berörd av detta beslut. Han kommer inte själv från en brittisk bakgrund utan från en ungersk men konstaterar att det var tack vare de kanadensiska stridskrafterna som hans familj kunde fly från Ungern och få frihet och fristad i det demokratiska Kanada. Se video i länken nedan.

Sun TV

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt