ALLTID DISKRIMINERADE Svenska Dagbladet skriver om en ny rapport som publiceras i dag från Diskrimineringsombudsmannen [DO], där myndigheten pekar ut det svenska rättssystemet som ytterligare en källa för diskriminering av zigenare. Därför anser DO att lagstiftningen bör ses över.
Bland annat består den påstådda diskrimineringen av att zigenare, som funnits i Sverige under mer än 500 år, måste få ha kontakt med rättsväsendet på sitt eget språk, dvs. romani chib. Ett växande antal anmälningar rör upplevelser av diskriminering i samband med omhändertagande av barn enligt LVU, lagen om vård av unga.
DO:s rapport stärker bilden av zigenare som en utsatt grupp som inte får tillräcklig tillgång till sina rättigheter.
Lokala aktörer, som myndigheter och kommuner, måste ta ansvar för att romerna inte utsätts för diskriminering. Det är på kommunal nivå som många av rättigheterna förverkligas. Det är det vi ser som nästa steg, säger Heidi Pikkarainen, utredare på DO.
[..]
Det finns områden där DO anser det extra svårt att bevisa att diskriminering förekommer. Ett sådant är socialtjänsten.
Det är ett område där många romer anmäler, men där vi inte nått någon upprättelse eller där DO inte har drivit någon rättslig process. Anmälningar inom detta område är ofta komplexa och anmälda händelser har pågått under en lång tid. Likväl finns det en upplevd diskrimineringsproblematik som DO genom rapporten vill synliggöra, säger Heidi Pikkarainen.
[..]
Fler fall av diskriminering måste upp i rätten och det finns anledning att se över gällande lagstiftning kring diskriminering inom rättsväsendet, anser DO.
Det är oerhört allvarligt om man i rättsprocesser utsätts för diskriminering eftersom det är en så central del för allas lika rättigheter. Vi behöver titta mer på vad romer anmäler för diskriminering inom rättsväsendet, på vilket sätt lagen skyddar mot det och vad som behöver förstärkas, säger Heidi Pikkarainen.
Arbete pågår för att öka anmälningsbenägenheten hos zigenare.
Läs hela rapporten här.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt