lördag 30 april 2011

Rikspolisstyrelsen slår in öppna dörrar

INSÄNDARE Malmö, Landskrona, Göteborg blir till obehagliga påminnelser om när kriminaliteten i ett land nått smärtgränsen. Skottlossning har blivit rutin. Polis och räddningstjänst provoceras och förödmjukas; raketer, brandbomber och stenkastning hör till vardagen, samtidigt som räddnings- och tjänstefordon systematiskt vandaliseras. Samhällsterrorismen har fått fotfäste.

Så gott som dagligen skjuts en människa ner på öppen gata i Sverige. Vecka efter vecka… månad efter månad! Medan illegala vapen cirkulerar i aldrig tidigare skådad omfattning.

Direktiv för polisens arbete utgår via justitiedepartementet. Politiskt styrda polischefer tvingas sitta vackert. Lyssna och lyda! Efter att politikerna sagt sitt, blir det inte mycket till polis över. Att som underbemannad svensk polis med politiskt bakbundna händer, konfronteras med grovt kriminell mångkultur, där terrorism och tung internationell brottslighet äventyrar samhällsstrukturerna, är bäddat för katastrof. Det begriper även den politiskt mest oinvigde!

Trots allt måste Rikspolisstyrelsen (RPS) ge sken av auktoritet. I synnerhet som det dagligen skjuts på gator och torg över hela landet. Fast detta sker (så gott som) uteslutande med illegala vapen. Men att hitta dessa, är som att leta efter en nål i en höstack!

För att visa handlingskraft, har RPS blivit politiska specialister på att slå in öppna dörrar. Gällande legala vapen i allmänhet, samt enhandsvapen i synnerhet!

RPS har åter vänt sig till Justitiedepartementet och vill ha ännu en vapenamnesti. En permanent sådan i tron att de kriminella frivilligt skulle låta avväpna sig. Ambitiöst och initiativrikt! Nej, snarare ett förtvivlat slag i luften. Det förändrar inte situationen kring illegala vapen. Det tycks främst handla om ett politiskt ofarlig önskemål, samtidigt som man diplomatiskt sträcker vit flagg inför en totalt hopplös situation.

I ett gränslöst EU, är det lika riskfritt att ta med sig ett par pistoler och ett par askar parabellum in i Sverige, som två paket smör. Och att på hemmaplan köpa en illegal pistol eller ett automatvapen, är inte konstigare än att handla en låda smuggelvodka. Det skiljer dock i pris. Det tar mindre än en förmiddag att köpa ett illegalt vapen.

När Sovjetunionen kollapsade 1991, hade Röda Arméns manskap i östra Europa, inte fått lön på ett helt år. Hemma väntade arbetslöshet och ett land i upplösning. Alltså, sålde man allt som gick att avyttra. Vapenarsenaler bytte ägare; stridsvagnar och kanoner, till tjeckoslovakiska, jugoslaviska och ryska 9 mm pistoler och AK 47:or (Kalashnikov) samt ammunition. Från Baltikum i norr till Bulgarien i söder.

Penningstarka "entreprenörer" handlade friskt, och byggde upp lager inför morgondagen. Det är dessa förråd som i dag "läcker". Hur stora mängder det handlar om, är det ingen som vet. I östra Europa har jag själv erbjudits att köpa vapen. Men artigt tackat nej. Med dagens öppna gränser medför det dock inga som helst problem att föra in ett par vapen till Sverige.

Kontrollen vid landets gränser är obefintlig. Både vad gäller vapen och vilka som tar sig in i Sverige!

Biltrafiken till landet är intensiv. Det talas ofta om Öresundsbron. Visst, men varje vecka åker (förutom privatbilar, husvagnar och husbilar) tusentals lastfordon fram och tillbaka på de många färjelinjerna. Inte minst från Baltikum och östra Europa. Bakom ratten sitter vanliga familjeförsörjare från ett politiskt turbulent östra Europa, och som inte alltid är så välbetalda, bland vilka det finns elastiska samveten. Ett par pistoler samt några askar ammo, gör att familjen kan unna sig lite extra. En trailer erbjuder tusen ställen att gömma ett par pistoler på.

Jag vet att det fungerar så. Men frågan är om politiker, RPS eller människor i allmänhet känner till detta? Eller om man överhuvudtaget bryr sig!

Hur många illegala vapen som varje vecka hittar vägen till Sverige, finns det ingen som vet. Att komma åt denna lågfrekventa vapensmuggling, med vidöppna gränser, reducerad tullpersonal och obefintlig gränspolis, är naturligtvis en fullständig utopi! Hur många illegala vapen som är i omlopp, eller antal individer som dagligen går beväpnade i Sverige, är det ingen som har en susning om. Något vi heller aldrig lär få reda på; kanske lika bra det.  En sak är säker: någon vapenamnesti kommer aldrig att bidra till förändring. Detta är den osminkade verkligheten i Sverige våren 2011!

Det kommer ändå att finnas 10 000, 30 000 eller 70 000 illegala vapen i omlopp. Kanske ännu fler! Pistoler och automatkarbiner. En sak vet vi: de används flitigt! Detta väcker förstås frustration hos RPS, som inte är sena att agera. Det går inte bara att sitta på rumpan och titta på hur illegala vapen likt en tsunami sköljer in över landets gränser! Enklast är förstås att klämma åt de legala vapenägarna. Ännu en gång. Därför… en ny pressrelease, med RPS senaste, "handlingskraftiga" åtgärder!

Resultatet blir ännu fler förordningar, regler, bestämmelser, krav och "fappar" som gör det ytterligare komplicerat – samt dyrare – att lagligt äga eller anskaffa vapen för sportskytte. Polismyndigheten vet redan det mesta om de licensierade vapenägarna: vapennummer, typ av vapenskåp, personnummer samt övrig personalia. Varför då hålla på?

Dessutom är vapenägarna medvetna om att, man knappt vågar nysa offentligt förrän licenserna är i farozonen. Landets legala vapenägare har kommit att fungera som en permanent nödutgång för RPS. Det blir till ett klassiskt spel för gallerierna, dessvärre med kanske oönskade effekter som följd.

Medges RPS "handlingskraftiga" åtgärder fortsätta, lär det sluta med att den kriminella sektorn blir ensam aktör på scenen som vapenägare i Sverige. RPS fåfänga slöseri med juridiska och personella resurser, kallar jag att slå in öppna dörrar!

Jack LondonUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt