måndag 25 april 2011

Mellanösternbasar tränger bort spårvagnshall?

GÖTEBORG Vad det ska bli av den gamla spårvagnshallen vid Svingeln står åter igen i fokus efter att det först spekulerats om att en saluhall skulle inrättas i lokalerna för att sedan i stället handla om en basar av den mångkulturella sorten, ett nytt påhitt som ska agera det magiska spöet som ordnar jobb och integrerar invandrare.

Dan Aronsson, ordförande i föreningen Spårvägssällskapet Ringlinien, säger att det inte bara är en uppställningsplats och att det vore ett dråpslag om de åkte ut.

Kring årsskiftet började tjänstemän och kommunalpolitiker tala om att öppna upp en basar i Göteborg med syftet att underlätta för arbetslösa invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden. Man ville även skapa en handelsplats där mat, kryddor, restauranger och kaféer till kläder, möbler, skrädderi och resebyråer skulle finnas, något man tror skulle locka både lokala invånare  och turister. Basaren ska helst förläggas till de centrala delarna av stan.

– Jag tror att om man ska lyckas med det här så måste basaren ligga där det finns mycket andra verksamheter, säger Lars Holmquist, samordnare och jobbmatchare inom stadsdelsförvaltningen Angered som också har lett förstudien vilken gjorde att basarprojektet nu drivs. Holmquist är också den som föreslagit Svingeln på grund av den höga takhöjden.

– Det här är en utrymmeskrävande verksamhet och just därför passar den här lokalen oss perfekt. Det är inte bara en hall med spår. Den har gravar så att man kommer in under vagnarna. Det finns platser för att reparera vagnarna, verkstadsutrymmen och förråd för reservdelar. Om man skulle bygga en ny hall så handlar det om tresiffriga antal miljoner kronor, säger Dan Aronsson.

Ett beslut i kommunfullmäktige från 1996 säger att Spårvägssällskapet Ringlinien får vara kvar på platsen så länge de önskar, ett besked Aronsson säger att de levt med och räknar med att det åtföljs även framledes.

DirektPress

Relaterat

PI: Politiker vill ha mellanösternbasarer i Malmö och Göteborg
PI: Malmös MENA-invandrare ska räddas med multikultibazarUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt