tisdag 12 april 2011

Utlänningar skimmade 127 konton på miljonbelopp

SKIMMING I april 2010 ankom den 28-årige rumänske medborgaren Marius enligt egen utsago till Sverige efter löfte från en landsman om att få jobb. Men landsmannen gick inte att få tag på. Istället kontaktades rumänen av en annan rumän, Steffe, på Stockholms centralstation som erbjöd honom jobb och bostad. I Steffes lägenhet fanns ännu en rumän och tre ryssar. De tre ryssarna misshandlade och tvingade sedan Marius genom hot att installera sofistikerad skimmingutrustning i matbutiker – påstår Marius (som troligen är zigenare).

Natten mot den 27 september i fjol gömde sig Marius inne på City Gross
i Bydalen i Sundsvall. Vid tretiden på natten utlöstes ett larm. En väktare från Securitas tog Marius på bar gärning när han låg mellan två kassor. Då hade han plockat isär en kontokortsterminal och hade bland annat en lödkolv i händerna. Polisen kom och grep honom. Men åklagaren tyckte inte det räckte och beslöt att inte anhålla honom. Det var en mycket stor miss och kritiseras hårt av polisen. Marius fick ett strafföreläggande och kunde sedan lämna polisstationen. Man hade då hunnit dakta honom; foto, dna-prov och fingeravtryck – men inte kunnat fastställa hans identitet innan frisläppandet var ett faktum.

Chefsåklagare Krister Krantz har tidigare sagt att åklagaren som släppte Marius inte gjorde något fel och tillade att det som kunde styrkas var olaga intrång och skadegörelse och eftersom det är ett bötesbrott fanns det inga skäl att hålla honom frihetsberövad.

Marius fortsatte till Umeå och ett misslyckat försök på Coop Ålidhem. Istället lyckades han bättre på Coop Matcity. Återigen gömde han sig i affären och med hjälp av lödkolv och annan utrustning kunde en av kortläsarna manipuleras.

Elektronikkonstruktionen gjorde att männen, utifrån, kunde läsa av kortnummer och pin­koder. På kort tid plockades det ut 1,7 miljoner kronor från 127 av Coop Mat­citys kunder. Uttagen gjordes bland annat i USA, Mexico, Rumänien och Dominikanska republiken.

Bilderna från övervakningskamerorna på Coop Matcity visade dock en man som liknande Marius. Han anhölls i sin frånvaro för grovt bedrägeri. Men han var inte ensam. På bilderna syns ytterligare två män som ännu inte är gripna. Marius greps sedan under vintern.

Umeå tingsrätt dömde

  • Marius Ionan Serban, född 1982 och medborgare i Rumänien, för grovt bedrägeri och förberedelse till grovt bedrägeri till fängelse 4 år. Han utvisas därefter från riket och förbjuds återvända hit före 2021-04-11.

Utvisningsfrågan

Migrationsverket har meddelat att Marius inte ansökt om vare sig arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Dessutom är Rumänien ett säkert land varför en utvisning inte utgör någon fara för Marius. Denne har i sin tur medgett utvisningen.

Lögnaktig historia

Tingsrätten konstaterar också att Marius historia om misshandlade ryssarna är en ren efterhandskonstruktion. Istället har Marius och fler okända rumäner tillsammans och i samförstånd planerat och manipulerat kortläsarna med sofistikerad teknik, enligt rätten.

Ersatta

Kontoinnehavarna har fått tillbaka sina pengar. Istället är det Nordea,  Swedbank med flera som får ”ta smällen”, något som indirekt ändå kan påverka bankkunderna genom höjda avgifter.

Domstol

Umeå tingsrätt, mål nr 3206-10Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt