torsdag 21 april 2011

Dömd sexmördare åtalad för sadistisk våldtäkt

SADISTISK VÅLDTÄKT Natten mot den 26 juni 1994 ringde den då 19-årige mannen på hemma hos en 78-årig kvinna, Ingrid Wählisch, i bostadsområdet Papegojan i Ängelholm. Den unge mannen bad att få låna telefonen. Mannen berättade i tingsrätten att han varit ute efter att råna kvinnan, men att något gick snett.

Han fick ett utbrott och misshandlade kvinnan med sparkar och slag. Därefter tog han en sax och högg kvinnan besinningslöst över kroppen och i ansiktet. Mordet hade sexuella förtecken. Den äldre kvinnan hade bart underliv med skador när hon hittades, men gärningsmannen nekade till att han haft sexuella motiv. Tidigare samma natt hade han överfallit en ung kvinna i Ängelholms centrum. Han antastade henne och krävde att få sova hos henne. Sedan slog han henne med en glasflaska i huvudet.

Det handlar om Mats Ludvigsson, enligt uppgift adopterad från asien och är idag 35 år. Han fick sju år är för mordet på Wählisch samt sexuellt ofredande/misshandel mot den yngre kvinnan. Det korta straffet motiverades med hans unga ålder.

Mordmisstänkt på nytt

År 2006 i juni sexmördades en 60-årig kvinna i sitt hem i Tjörnarp norr om Höör. Polisen betraktar Ludvigsson som högintressant i den utredningen, då Ludvigsson varit hemma hos kvinnan flera gånger. Men ännu så länge går det inte att binda honom till det mordet – om det är gärningsmannen.

Grov våldtäkt

Desto bättre går det i ett aktuellt brutalt våldtäktsmål. Mats Ludvigsson står åtalad för bland annat våldtäkt och grov misshandel.

Sommaren 2009 utsatte han en berusad kvinna för grovt sadistiskt sexuellt våld i en bostad i Hovmantorp. Han körde upp en grillgaffel i kvinnans underliv. Vid samma tillfälle misstänks mannen ha misshandlat kvinnan med upprepade sparkar och slag mot huvudet och övriga kroppen. Han greps redan samma kväll, men släpptes efter bara ett och ett halvt dygn.

Målet har tidigare uppmärksammats där hans frigående och polisens långa handlägggningstid kritiserats. Vid en planerad rättegång tidigare i år infann han sig inte. Senare dök han upp och delgavs alla handlingar samt togs in på ett behandlingshem. Rättegången skulle hållas på nytt under onsdagen. Men natten till onsdagen rymde han. Dock varade hans frihet inte länge för SJ larmade om en störande person på tåget till Växjö. Det var Ludvigsson, som greps av polisen. Nu sitter han tryggt i häktet och förhandlingen inleds på nytt inom kort i Växjö tingsrätt.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt