torsdag 14 april 2011

Kaninman III har sett dagens ljus

Kaninmannen I: Ali Radhi Raheema Al-mozan. Uttrycket kommer från då han rullade runt i rullstol och ojade sig. Men vid ett besök på Liseberg gick det hur bra som helst att dansa runt med maskoten Lisebergskaninen, dock en annan figur på fotot.

GROVT BIDRAGSFUSK De två första ”Kaninmännen”, båda asylsökande från Irak och boende i Halmstad, har redan fått fängelse för grova bidragsbrott genom falsk assisstans-ersättning tillsammans med andra irakier. Och domarna är bara toppen på ett isberg. Polisen, Skatteverket och Försäkringskassan har fullt upp att reda flera ärenden.

Ett nytt fall som redovisas handlar om en utländsk familj i Varberg där pappan som lurat till sig flera hundra tusen kronor i assistansbidrag från Försäkringskassan. Genom att använda dubbla identiteter fick han pengar utbetalt till dubbla bankkonton. Sonen är handikappad, därom råder inga tvivel. Men FK har beviljat 360 timmar i månaden i assistansbidrag, och dessa antalet timmar ifrågasätts också av polisen

Pappan har skaffat sig två olika identiteter. Enligt det ena passet är han född 1962 och i det andra står det 1968. Det ska även finnas ett tredje pass. Han har haft Visakort i båda namnen och flyttat pengar mellan kontona. Nyligen skaffade han ett svenskt körkort i sitt falska namn. Varje månad har det en längre tid flutit in 92 880 kronor på ett av hans konton och polisen uppskattar att drygt hälften har familjen lurat sig till. Pappan har jobbat få timmar som assistent och polisen misstänker att det är en strategi, att inte påverka övriga bidrag man haft. Flera familjemedlemmar tros ha varit uppskriva som falska assistenter.

Precis som de två första männen var från Irak misstänker PI att även denne är från mellanöstern. De dubbla identiterna förklarar polisen med att pappan först sökt asyl i ett annat europeiskt land och beviljats medborgarskap där. Sen har han kommit till Sverige och sökt asyl i ett nytt namn. Övriga familjemedlemmar är svenska medborgare.

Pappan har erkänt de faktiska omständigheterna med de dubbla identiteterna. Han, mamman och en svägerska har suttit anhållna men släppts igen då de inte tros kunna påverka utredningen. Åtal väntar således.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt