onsdag 20 april 2011

Nya bränder i Tynnered onsdag kväll?

UPPLOPPEN I TYNNERED Enligt uppgifter har det brunnit någonstans vid Grevegårdsgatan 4 i Tynnered. Fastigheten ligger på gångavstånd från OKQ8-macken som polisen haft som brytpunkt föregående två nätter. Det är en kvinna som bor i området och som skrev det på Facebook vid 20.15-tiden. Finns det boende som kan bekräfta detta?

Polisen har åtminstone kraftsamlat och x antal vuxna finns i området. Gänget stryker runt, där man är maskerade samt skriker en massa åt polisen.

Tidigare

Måndag kväll

Br%C3%A4nder%20i%20Tynnered

Gängen brände upp fem bilar, en husvagn och en moped på Grevegårdsgatan, Brilliantgatan, Gånglåten och Turkosgatan. Vid Vättnedalskolan försökte ligisterna tända eld på staplat bråte och vägen intill var barrikaderad av brinnande däck. Stenar mot brandmän och polisen.

Tisdag kväll

Fem bilar brändes, fler brandskadades. En privatperson skulle kolla till sin bil och fick en sten kastad på sig. Ambulans behövdes. Stenar mot brandkåren, ambulanser och polisen. Grönt laserljus riktades vid ett flertal mot polisen. Krossade rutor på spårvagn. Bränder i papperskorgar mm.

Polisen grep två ynglingar misstänkta för grov skadegörelse. De två misstänkta har också anhållits.

Dialog, saft, bullar och kramar löser allt

Åtskilliga boenden är urförbannade på gängens framfart. Under kvällens samlades därför ett antal vuxna för att patrullera området.

Polisen%20f%C3%B6rst%C3%A4rker%20i%20Fr%C3%B6lunda

Misstänkta gärningsmän

En boende som fotograferade brända bilar under gårdagen efter måndagsnattens upplopp fick motta hot och stenar kastade mot sig. Även andra som dokumenterade var utsatta för gängen. PI fick även en bild i mail, där en av fotograferna tog en bild på gänget som nyss hade hotat. Motivet talar sitt tydliga språk.

Egenansvar har ingen hört talas om

GP har även frågat ut Dario Espiga (S), ordförande i sociala resursnämnden, om oroligheterna i Tynnered. Likt en struts i sanden levereras följande svar:

Vilket ansvar har ni politiker för det som nu sker?
- Vårt ansvar är att sätta in så mycket resurser vi kan i Tynnered som extra personal, extra öppet på fritidsgården och fortsätta samarbeta med polisen. Vi vill prata med ungdomarna om varför detta sker just nu. Det är viktigt att säga att det verkar handla om en liten klick ungdomar i Tynnered.

Inför valet i höstas lovade du helgjobb till unga så att de har något att göra. Hur går det med det löftet?
- Det kommer en budget om två-tre veckor. Jag vill inte säga vad den innehåller, men naturligtvis jobbar jag för en förstärkning av insatser inom det sociala området. (skapa upplopp, bli belönad, anm PI)

Ska vi vänja oss vid att det är oroligt ibland i vissa stadsdelar?
- Det hoppas jag verkligen inte. Det får aldrig bli accepterat att bilar bränns.

Men det känns inte som att oroligheterna är ett hett samtalsämne bland er politiker.
- Jag hävdar bestämt att vi politiker bryr oss och det är verkligen ett samtalsämne. Det pågår möten hela tiden, men vi går inte till media med allt vi gör.

GP

Forskaren Sven-Åke Lindgren leder en pågående universitetsstudie om varför(!) unga anlägger bränder.

Har ni hittat någon förklaring till varför unga tänder eld på exempelvis bilar?
- Det verkar finnas en triggningseffekt i detta. Man vill visa andra att man vågar, utmana och testa gränser. Först skapar man anledning för polis och räddningstjänst att gripa in och när de kommer angriper man dem.

Vad kan man göra åt det?
- Jag tror inte att det finns ett klart och tydligt recept. På något sätt måste man få stopp på det snabbt och det är polisen väl medveten om. Samtidigt kan polisen inte ta i för hårt för då riskerar man att de här killarna i stället får stöd och blir ett slags omvända hjältar.

GP

Forskare har studerat samma fenomen i Rosengård under tre års tid, och man kom inte fram till något vettigt. Det kostade bara skattebetalarna stora summor.

Gratis svar: Gängen använder upploppen som argument och som payback för att någon i gänget gripits för något kriminellt. Lägg därtill att för mycket polisiär närvaro skadar gängledarnas affärer. Då startar man upplopp för att flytta fokus.

Lösningen: Gå resolut in i området, grip, döm och utvisa gängledarna. Nyttja det kommande upplägget där utländska medborgare får avtjäna straff i hemlandet. Markera även hårt mot springpojkarna som bränner m m. Finns det utrymme för utvisning – verkställ direkt.

För om inte polisen markerar hårt finns annars risken att hederliga medborgare/boende tar saken i egna händer, ty det kokar ute i stugorna.

Relaterat

Upploppen i TynneredUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt