måndag 13 juni 2011

Allt grövre våld mot lärare

SKOLAN Att den svenska går mot ett totalhaveri visste vi redan, med elever som av någon outgrundlig anledning presterar allt sämre och lärare som bränns ut på grund av arbetsmiljön. Nu kommer en ny rapport från Arbetsmiljöverket som avslöjar att lärarna dessutom utsätts för allt grövre våld – i genomsnitt utsätts en lärare per dag av våld från en elev.

Facit under första kvartalet 2011 är 82 tillbud där lärare blivit utsatta för fysiskt eller psykiskt våld från elever. Tillbuden ska egentligen polisanmälas men det sker sällan.

Annie Runhammar, arbetsmiljöinspektör med mångårig erfarenhet i ämnet:

- Framförallt blir våldet grövre. Det förekommer vapen och det är vanligare att elever ger sig på lärarna verbalt eller med nävarna. En elev som var arg på en lärare tog fram en bild på sig själv i mobilen där han står med vapen och sade "Det här gäller dig".

Samtidigt tror utbildningsminister Jan Björklund (FP) att mörkertalet är stort.

- Det är den bilden jag får när jag talar med lärare och deras fackliga företrädare. Jag tror att en del lärare tycker att det är genant att anmäla att man trakasseras av elever, säger han till TT.

En av åtgärderna skolorna tar till är att flytta så kallade värstingelever, vilket man hoppas ska förbättra situationen, något bland andra Lärarnas Riksförbund är tveksamma till.

- Det är bra att det finns legala befogenheter men det ska inte behöva gå så långt. Eleven kanske tar med sig problemet till nästa skola. Det bästa sättet för att komma till rätta med det är tydligt ledarskap och fullt stöd för att det här är inte acceptabelt.

SvD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt