måndag 20 juni 2011

Gryningspyromanen fick 8 år Hovrätten fastställde

GRYNINGSPYROMANEN I dag kl 11 kom domen från Hovrätten över Skåne och Blekinge: Ulf Borgström, född 1963, får åtta års fängelse för grov mordbrand. Därmed fastställer man tingsrättens påföljd. Åklagaren hade yrkat på tio år.

Mannen som plågat Ystad med omnejd genom otaliga mordbränder och kostat samhället hundratals miljoner kronor sitter nu bakom lås och bom. Domen är dessutom unik. Han har varit misstänkt för minst 60 bränder men bara dömts en enda gång, för försök.

Den grova mordbranden han nu dömts för handlar om en vindsbrand den 2 december 2010 i ett flerfamiljshus i Ystad. 37 människor fick evakueras under dramatiska former. Polisen grep honom på bar gärning utanför. Då hade han trätt strumpor över sina vinterkängor för att undvika fotspår. Själv säger han att kängorna var hala. Rätten tyckte dock annat. Det finns ingen annan rimlig förklaring eller alternativ gärningsman till bränderna. Han ska utge skadestånd med vardera 10 000 kr till sju boende i det eldhärjade huset.

Borgström döms även för förolämpning, egenmäktigt förfarande, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott. Åtalspunkterna olaga hot, ett fall av förgripelse mot tjänsteman, ofredande och hot mot tjänsteman ogillades däremot.

Resonemang

Hovrätten anser det bevisat att bara en person varit på vinden och kunnat sätta eld och att det är den 47-årige mannen. Hovrätten tar också hänsyn till att mannen för att inte lämna spår efter sig hade strumpor utanpå skorna när han gick från huset och att det på hans kläder fanns fibrer som talar för en kraftig kontakt med en matta som legat vid ett av de ställen på vinden där det satts fyr.

Precis som tingsrätten anser hovrätten att mordbranden är grov och att straffet bör vara åtta års fängelse. Hovrätten delar också tingsrättens uppfattning att de boende blivit så berörda av branden att de bör få kränkningsersättning. Det innebär att varken 47-åringen eller åklagaren får någon framgång med sina överklaganden.

Ystads Allehanda

Relaterat

Gryningspyromanen – alla bränder

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt