måndag 13 juni 2011

Islamiskt center besviket på grannars reaktioner

FALUN I augusti 2010 invigdes Falun Islamiska Center i Nordslundsskolan. Projektet stoppades dock efter att bygglovet upphävts av länsstyrelsen då grannarna inte tillfrågats om deras åsikter. Nu har bygglovet återupprättats, vilket flera personer protesterar emot.

Flertalet yttranden har gjorts mot att centret nu får fortsätta sin verksamhet i lokalerna på Norslundsskolan. En reguljär besökare, Mohcen Aouita, säger att han blir jättebesviken när han hör detta och att de vill ha ett bra förhållande till grannarna och gör inget som kan göra dem arga. Vi vill lära oss om Sverige, om folket och samhället, säger han.

Haisam Ahmad, talesperson för centret, tror att människorna som har betänkligheter kring verksamheten skulle ändra uppfattning om de bara besökte centret. Liksom Aouita menar han att det inte finns någon anledning att störa sig på centret och påpekar att de inte heller parkerar längs vägen i någon större omfattning.

– Vi är lugna och alla våra aktiviteter sker i tysthet. Vi har aldrig varit högljudda, förutom på invigningen i augusti, då det kom mycket folk. De flesta samåker hit eller går, cyklar eller tar bussen och vi har sagt till folk att inte låta ute på parkeringen.

Vidare säger han att lokalerna inte fungerar som moské utan att det är ett aktivitetshus med ett bönerum även avsett för undervisning, i övrigt har man språk- och integrationslektioner samt pingisbord, Xbox, TV och filmer för de yngre.

– Jag tror inte att det är 70 personer som protesterat mot centret, för de som är emot har inte varit här. Som jag har förstått det är de arga på kommunen.

Då DT är på plats är Stefan Valkola den enda etniske svensken på centret. Han konverterade till islam för tre år sedan.

– Det är som att se två bästa vänner som inte kommer överens. Jag tror att problemen beror på okunskap, för de pratar inte med varandra.

DT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt