tisdag 28 juni 2011

Zigenare åtalas för brutalt åldringsrån

ÅLDRINGSRÅN Den 85-åriga kvinnan rånades på eftermiddagen den 4 mars i centrala Tingsryd när hon var på väg hem från Swedbanks kontor till sin lägenhet i centrala Tingsryd – stödd på en rullator. Kvinnan hade tagit ut 6 000 kronor som hon skulle använda vid ett inplanerat tandläkarbesök. När kvinnan tryckt in portkoden blev hon nedslagen och rånad. Gärningsmännen fick med sig hennes handväska och kontanterna när de försvann från platsen.

Slaget som träffade kvinnan var så hårt att hon fick en hjärnblödning och flera frakturer i ansiktet. Kvinnan sjönk ihop men lyckades hålla fast i sin rollator och kunde själv söka hjälp hos en granne. Hon fördes sedan i ambulans till Växjö lasarett där hon fick vårdas under ett par veckor.

Polisen la ned stora resurser på att gripa gärningsmännen, och till sin främsta hjälp hade man bilderna från Swedbanks övervakningskameror. På så sätt greps två asylsökande den 10 maj, en 23-årig kvinna och en 30-årig man, bosatta i Tingsryds kommun samt en tredje, en idag 18-årig kille bosatt Åstorps kommun. Polisen var övertygade om att rånarna såg på när pengarna togs ut och bestämde sig då för att slå till mot den försvarslösa 85-åringen. Trion gjorde inget bankärende utan valde i stället att följa efter kvinnan. Alla tre förnekade brott och hade olika versioner om vart de tog vägen efter besöket på Swedbank.

Men så erkände 18-åringen och utredningen tog fart. Han var den som slog ner åldringen och tog hennes väska med pengarna. Men andra två planerade rånet. För besväret fick några tusenlappar och bjöds även på vodka. Kvinnan erkände också och sedan den 30-årige mannen med medger bara medhjälp till stöld.

Idag åtalades de för grovt rån vid Växjö tingsrätt.  Åklagaren har yrkat på att de asylsökande: mannen och kvinnan ska utvisas ur landet. Men inte 18-åringen vilket tyder på svenskt medborgarskap. 18-åringen åtalas även för stöld av två elfläktar. Han utreds även för ytterligare ett brutalt åldringsrån i Bjuv. Då var det ett äldre par som utsattes.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt