torsdag 9 juni 2011

Assistansfusk i miljardklassen

MILJARDFUSK Polisen i Halland har nystat upp ett organiserat fusk med assistansbolag som lockat handikappade till Sverige med löften om att tjäna stora pengar, medan det egentliga syftet var att utnyttja dem i mångmiljonbedrägerier. Polisen jämför verksamheten med människohandel.

Detta är långt ifrån första gången det fuskas med assistansbolag och skattepengar. Hallandspolisen har sedan två år haft fullt upp med flertalet stora utredningar där personer fuskat till sig mångmiljonbelopp av Försäkringskassan och hittills har tre av dessa lett till fällande domar och 15 personer dömts för inblandning.

- Man åker till andra länder och förmår dem att komma till Sverige så att man får kunder till bolaget, säger bedrägeriutredare Karl-Arne Ockell, till SVT Hallandsnytt.

Ockell vill i dagsläget inte avslöja hur många fall det rör sig om.

De handikappade lockas till Sverige av representanter för assistansföretag och väl här söker de assistansersättning. Innan ersättningen beviljats och pengarna betalats ut från Försäkringskassan behöver dock den handikappade pengar för sitt uppehälle och då lånar representanterna för assistansföretagen den enskilde pengar som på så sätt blir bunden till företaget och skuldsatt.

- Mönstret är att han binder upp dem, de får låna mycket pengar, upp till 200 000-300 000 kronor och sen är de i beroendeställning av honom och blir i praktiken livegna. De kan inte lämna honom för då lämnar han detta till Kronofogden, säger Karl-Arne Ockell.

Den första domen i Halland kom 2010 och sedan dess har ytterligare två domar utdömts plus att ett flertal polisutredningar satts i verket runt om i landet. Fusket är långt mer utbrett och systematiskt än vad man först trott. Uppskattningsvis handlar det om flera miljarder.

- Märk väl att vi bara har kommit till 13 ärenden och vi ser mönstret i några av dem. Hur utbrett det är vet vi först när vi utrett fler, då får vi ju ännu klarare bevis och belägg för vad vi säger, säger Karl-Arne Ockell.

SVT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt