måndag 13 juni 2011

Fastighetsägare stäms på 100 000 kronor för diskriminering

LINKÖPING DO har stämt en fastighetsägare i Linköping och kräver 100 000 kronor till en zigensk kvinna som hävdar att varken hon eller hennes besökare fick bära traditionella ”zigenarkläder” och hotats med vräkning om så ändå skulle ske.

Då kvinnan, som är finsk zigenare, skrev under hyreskontraktet var hon iklädd andra kläder vilket gjorde att fastighetsägaren inte visste att hon var just zigenare, tror hon. Då hon senare använde sina traditionella kläder ska grannarna ha kontaktat hyresvärden och fastighetsägaren krävt att varken hon eller hennes besökare skulle använda dessa plagg.

Kvinnan kände sig kränkt och sade upp lägenheten, flyttade hem till sin mamma och kontaktade DO som nu alltså stämmer fastighetsägaren och kräver ett skadestånd på 100 000 kronor.

Fastighetsägaren har dock en helt annan bild av händelseförloppet. Mannens juridiska ombud skriver i svaret till tingsrätten att han hyrt ut lägenheter till zigenare i Linköping under många år och kände till att även denna kvinna var zigenare. Han ska ha sökt upp kvinnan för att tala med henne om störningar som hon och hennes besökare under kort tid fört och grannarna reagerat över.

Enligt ombudet föreligger inte något skäl för att kvinnan ska ersättas för diskriminering. Fastighetsägaren hävdar också att kvinnan lämnade lägenheten ostädad och utan att ha betalat de två sista månadshyrorna.

Förhandlingar väntar nu i tingsrätten.

Corren

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt