torsdag 16 juni 2011

Fem farligaste länderna för kvinnor

KVINNOFÖRTRYCK Enligt en ny undersökning gjord av Thomson Reuters Foundation, som konsulterat 213 experter på kvinnofrågor runt om i världen, är Afghanistan det farligaste landet i världen att leva i som kvinna. På andra plats kommer Kongo, följt av Pakistan.

Afghanistans förstaplats beror framför allt på våld, obefintlig sjukvård och en utbredd fattigdom. Risken för en afghansk kvinna att dö i samband med barnafödande är en på elva och drygt 75 procent av landets kvinnor blir bortgifta i tvångsäktenskap eller arrangerade äktenskap.

Kongos andraplats hänger samman med det skyhöga antalet våldtäkter – 400 000 per år, enligt FN, som titulerat Kongo våldtäkternas huvudstad i världen. Gängvåldtäkter, våldtäkter med bajonetter och att rikta vapen in i kvinnornas könsorgan och skjuta är vanligt.

I Pakistan pekas det kulturella och religiösa förtrycket av kvinnor ut som främsta orsak, vilket bland annat innebär barnäktenskap, syraattacker och stening som straff för de kvinnor som bryter mot de kulturella reglerna. 1 000 kvinnor dödas årligen i skammord.

Indien ligger på fjärde plats, där många barn dödas vid födseln på grund av ”fel” kön och en omfattande trafficking. Hela 50 miljoner flickor ”saknas” under 1900-talet enligt en FN-rapport. Den före detta inrikesministern har uppgett att 100 miljoner kvinnor årligen är inblandade i trafficking. Tre miljoner är prostituerade, varav 40 procent är barn.

Hög dödlighet vid barnafödande, våldtäkter, könsstympning, dålig utbildning, fattigdom och brist på hälsovård ger Somalia en femteplats.

– Femte platsen förvånar mig mycket för jag var säker på att vi skulle vara det värsta landet för kvinnor att leva i, säger Somalias kvinnominister Maryan Qasim.

Sudan och Haiti är de enda övriga länderna som omnämns i rapporten The world’s most dangerous countries for women.

Läs rapporten här.

DN

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt